• Külföld
Faktor

Brüsszel: megnyitották a repülőteret, de még nem teljes a nyugalom

A rendőrség és a repülőtér vezetőinek megegyezése után, a korábbinál sokkal szigorúbb biztonsági intézkedésekkel megnyitják a múlt heti terrortámadásban megsérült brüsszeli Zaventem repülőteret. Az első napon mindössze három gépet indítanak. Közben a rendőrség több mint száz antirasszista tüntetőt vett őrizetbe.

A Zaventem repülőtér (Fotó: Wikipedia)

A Zaventem repülőtér (Fotó: Wikipedia)

Vasárnap csak három gépet indítanak a repülőtérről: a portugáliai Faróba, Torinóba és Athénba. A Zaventem ma még nem fogad járatokat , de a következő napokban már erre is sor fog kerülni – számol be a CNN.

A repülőtér igazgatója, Arnaud Feist azt mondta:

Ezek a járatok a repülőtér gyáva támadás utáni talpra állásának első jelei.

A repülőtér megnyitását hátráltatta a vezetők és a rendőrség közötti egyeztetések elhúzódása a szigorúbb biztonsági intézkedésekről. A BBC szerint a megegyezés értelmében:

  • az első napokban csak autóval vagy taxival lehet a reptérre érkezni
  • a reptérre tartó autókat már az odavezető úton átvilágítják
  • az ideiglenes indulási zónába való belépés előtt is ellenőrzésen kell átesnie az utasoknak, a repülőjeggyel nem rendelkezők nem léphetnek be az épületbe.

Antirasszisták a szélsőjobboldaliak ellen

A repülőtér újranyitása előtt szombaton a rendőrség 140 embert vett őrizetbe illegális tüntetésen való részvétel miatt. A hatóságok a hétvégére minden demonstrációt betiltottak a városban, miután egy szélsőjobboldali csoport iszlámellenes felvonulást akart rendezni a dzsihadisták melegágyának tartott Molenbeek negyedben.

Tüntetők és rendőrök Molenbeekben (Fotó: Europress/AFP - Nicolas Maeterlinck)

Tüntetők és rendőrök Molenbeekben (Fotó: Europress/AFP - Nicolas Maeterlinck)

Ők végül nem tüntettek, de rasszizmus ellen demonstrálók megjelentek a városrészben, és meg is indultak a városközpont felé – útjukat a rohamrendőrök szakították meg. A rendőrök a támadások áldozatainak nemhivatalos emlékhelyén, a Bourse téren is letartóztattak embereket.

A rendőrök fellépésükkel a múlt hétvégihez hasonló kaotikus jeleneteket akarták megelőzni, amikor a téren több száz szélsőjobboldali tüntető skandált bevándorló-ellenes rigmusokat.  

Top 0