• Pénz
Faktor

Quaestor-botrány: több pénz jut a brókerkárosultaknak

Az Országgyűlés módosította a kárrendezési törvényt. Pontosította a kárrendezés során figyelembe vett hozamok számításának szabályait. Így a Kárrendezési Alap becslése szerint a 6 ezer ügyfélnek összesen 1,4 milliárd forinttal növekedhet a kifizetés összege.

A Kárrendezési Alap korábban már több mint 20 ezer Quaestor- és Hungária-kötvényes károsult részére összesen 37 milliárd forintot átutalt. Ebből a pénzből a jogosultak 33,6 milliárd forintot fel is vettek.

 Tüntetnek a károsultak.

Tüntetnek a károsultak.

Fotó: Simay Dóra

A kárrendezési törvény 2016. június 13-án elfogadott módosítása alapján a jogosultak számára kedvezően változott a kárrendezéshez kapcsolódó hozamszámítási szabály. Az új rendelkezés pontosítja, hogy a kárrendezési összeg kiszámításakor csak a befektető által ténylegesen elért jövedelmet, és nem az értékpapírszámlán jóváírt kamatot kell levonni hozamként.

A törvénymódosítással így több mint 6 ezer károsult esetében nőhet a kifizetés összege.

Sokan közülük már felvették a korábbi kárrendezési összeget. Ők a különbözetet egy második kifizetéssel kapják meg, amelyről a Kárrendezési Alap írásbeli értesítést küld.

Azok a károsultak, akik a törvénymódosítással válnak jogosulttá a kifizetésre, az általános szabályoknak megfelelően a kárrendezés összegéről kapott értesítés után  30 napon belül dönthetnek arról, hogy elfogadják vagy visszavonják a kárrendezési kérelmüket.

A Kárrendezési Alap a www.karrendezesialap.hu oldalon teszi közzé a szükséges információkat. Az ügyfélszolgálatot a 06-1-580-9490, a 06-1-580-9491 és a 06-1-580-9492 telefonszámokon lehet hívni.

Top 0