• Külföld
Faktor

Brit kormány: mégis merénylet volt a légikatasztrófa

Valószínűleg mégis terrortámadás miatt zuhant le Egyiptom fölött az orosz utasszállító - erősítette meg a CNN értesüléseit a brit külügyminiszter. Philip Hammond szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta a katasztrófát.

A brit kormány teljesen leállította a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont között (innen szállt fel az orosz gép is). A brit külügyminisztérium módosította utazási útmutatóját is, felszólítva a brit állampolgárokat arra, hogy a legszükségesebb eseteket leszámítva ne látogassanak Sarm-es-Sejkbe - írja az MTI.

A merényletet már szombaton magára vállalta az Iszlám Állam, de szakértők kezdetben valószínűtlennek tartották, hogy ők okozták a katasztrófát. Szerdán nap közben azonban a fekete doboz elemzése után azt állapították meg, hogy mégis volt robbanás a gépen. Ezt valószínűleg egy gépre csempészett bomba okozhatta, a gép ugyanis több, mint kilenc kilométer magasan repült és az Iszlám Államnak nincs olyan fegyvere, amivel ilyen magasságban el lehet találni.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság gépe szombaton zuhant le. A gépen a hétfős személyzettel együtt 224-en voltak, köztük 17 gyerek.

Top 0