• Külföld
Faktor

Beindult a Brexit, ez fog történni

Szerdán hivatalosan is megkezdődött az Egyesült Királyság EU-s kilépési folyamata, miután Theresa May aláírta a kilépésről szóló, Donald Tusknak címzett levelet - ezzel pedig aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ha minden simán megy, akkor a britek 2 év múlva távoznak az unióból.

Fotó: Europress / Oli Scarff - AFP

Fotó: Europress / Oli Scarff - AFP

Brit professzorok részletezték, milyen lépésekkel folytatódik a Brexit. Mayék részéről most hosszú várakozás következik, a következő lépést Brüsszel teszi meg: a tagállamoknak meg kell egyezniük, milyen egységes álláspontot képviselnek majd a tárgyalásokon. Ha a 27 tagállam megegyezett, akkor kapnak újra szerepet a britek - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A legkényesebb rész a „válási számla” ügye lesz: ez határozza meg, hogy az Egyesült Királyságnak mekkora kárpótlási összeget kell befizetnie az uniós kasszába. A szakértők szerint emiatt az egy kérdés miatt akár hónapokkal is tolódhat a kilépés időpontja, hiszen egyelőre komoly vita tárgya az összeg – az uniós vezetők pedig azzal fenyegetőztek, hogy míg ezen a téren nincs megegyezés, addig nem is tárgyalnak más kérdéseket.

  Az uniós állampolgárok életében a tárgyalási időszak még nem hoz újdonságokat, így azok a magyarok, akik jelenleg az Egyesült Királyság területén dolgoznak, nem fognak változást tapasztalni. Azonban amint lezárulnak a tárgyalások, új rendszer lép életbe – ennek részletei azonban még elég ködösek. Annyi sejthető, hogy a jelenlegi munkavállalókat nem küldik haza, viszont a jövőben csak nagyon kevés külföldi kereshet állást brit területen.

  Fotó: Europress / Christopher Furlong / Pool - AFP

  Fotó: Europress / Christopher Furlong / Pool - AFP

  A Brexitneka brit tagállamok többsége sem örült: a skót első miniszter már megkapta a felhatalmazást a saját parlamentjétől, hogy újra kiírja a függetlenségi referendumot, és Észak-Írország is egyre gyakrabban panaszkodik. A Brexit azonban az Egyesült Királyságot mint egységes országot lépteti ki az EU-ból, tehát ha szakad az ország, ha nem, legalább ideiglenesen mind kikerülnek a közösségből.

  A brit politika terén a külpolitikai szakemberekre hárul az elkövetkező néhány évben a legtöbb feladat, mert független országként az Egyesült Királyságnak új kapcsolatokat kell kialakítania. A mozgolódás már elkezdődött, de a végeredményt nagyban meghatározza az is: milyen hangulatban válik el végül az ország az EU-tól.

  Kommentek:

  Top 16