• Külföld
Faktor

A Brexitnek lőttek, ha szavaznak a britek?

Kedden jócskán meglepte a világot Theresa May, mikor bejelentette, hogy június 8-án előrehozott választásokat tartanak.

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

A bejelentés azért is volt megdöbbentő, mert May korábban határozottan elutasította az előrehozott választások kiírását. Korábban azt mondta, a Brexit-tárgyalások fényében az országnak egységesnek kell maradnia, egy választás azonban ezt megbolygatná. May számára azonban mostanra egyértelművé vált: csak egy új parlamenttel képes magabiztos állásponttal fellépni Brüsszellel szemben.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A választás azonban több kérdést is felvet - írja az Independent.

  Megállíthatják a britek a Brexitet a választáson?Erre nagyon kicsi az esély, főleg, mivel a két legnépszerűbb párt, a Konzervatívok és a Munkáspárt is azt hirdeti, hogy nem szabad újabb Brexit-népszavazást kiírni. A Liberáldemokraták és a Zöld Párt ugyan megismételné a referendumot, de ehhez nyerniük kéne júniusban. Ez azonban nem valószínű.

  A Brexit jellege azonban változhat: jelenleg a May vezette Konzervatívok „hard Brexitje” van terítéken, amely teljes szakítást céloz Brüsszellel. De ha a Munkáspárt győzne, akkor többek között a közös piaci tagságot takaró „soft Brexit” lenne a befutó. Ezt az elképzelést támogatják a tagországok képviselői is, de a felmérések szerint May-ék megszilárdítják az uralmukat.

  Csúszik a Brexit?Erre is kicsi az esély, mivel May már aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, ezzel pedig gyakorlatilag is elindult a kilépés. Ráadásul most Brüsszelen van a sor, és a szakértők szerint a valós brit-EU-s tárgyalások csak a német választásokat követően fognak elindulni.

  Megerősödik Theresa May?Ez viszont nagyon valószínű – néhány szakértő szerint ha győz, a miniszterelnök-asszony churchilli magasságokba emelkedhet. Ha a Konzervatívok kapják a voksok többségét, azzal a Brexit-terveik is megerősítést nyernek. A várakozások szerint egyébként a választás a konzervatívok számára jelenthet igazi sikert, több széket szerezhetnek meg az alsóházban, és így May is könnyebben átverheti a törvénytervezeteket a parlamenten.

  Kommentek:

  Top 16