• Külföld
Faktor

Terrorhullámot hozhat magával a Brexit

Aggasztó jövőképet festett fel a brit kilépésről szóló tárgyalásokat vezető EU-s tisztviselő: Michel Barnier szerint az Egyesült Királyságot több terrortámadás is érheti a Brexit után, de egész Európa biztonsága veszélybe kerülhet.

A tagállamok bizonyos rendőrségi-terrorelhárítási szerveken keresztül is kapcsolódnak egymáshoz. Így például az Europol vagy az Európai Védelmi Ügynökség keretein belül megosztják egymással az információkat, értesítették egymást a terroristagyanús személyekről és terveikről. A Brexit után azonban a britek már nem fogják elérni ezeket a híreket – és az ő titkosszolgálatuk sem értesíti minden gyanús mozgásról az EU-s partnereket. Pedig az Egyesült Királyság területén rengeteg szélsőséges él, akik bármikor lecsaphatnak Európában - írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Europol igazgatója, Rob Wainwright korábban mélyebb és szorosabb együttműködés kialakítására sürgette a tagállamokat: szerinte csak így lehet megmenteni az európai ártatlanokat a terroristák vérszomjától.

    „Több ezer radikális szétaprózódott társaságával állunk szemben, akik közül bárki pillanatok alatt terroristává válhat. A rendőrségi dokumentumokban pedig nem szerepelnek mindannyian, ezért minél több információt kell összegyűjtenünk minden lehetséges forrásból, és ezeket meg kell osztanunk egymással.”

    Barnier szerint azonban a Brexit utáni lét új, veszélyes világot hozhat magával – a britek és az EU számára is.

    Kommentek:

    Top 16