• Külföld
Faktor

Az EU nem egy étterem! - kifakadtak a tagállamok

A brüsszeli és a tagállami politikus egyre nagyobb csoportja kritizálja Theresa May-t és társait, mert a vádak szerint a brit vezetőség olyan alkukat szeretne kicsikarni, amelyek romba döntenék az EU-t.

„Úgy tűnik, Theresa May úgy gondol az EU-ra, mint egy étteremre, ahova csak besétál, megrendel mindent az étlapról, és elvárja, hogy az étterem fizesse a számláját”

– mondta az egykori bolgár miniszterelnök, Szergej Sztanisev.

Nagyjából egyetért vele a cseh EU-s miniszter, Tomas Prouas is, aki attól tart, a britek nem lesznek hajlandóak semmilyen kompromisszumra, és a katasztrófát is kockáztatva makacsul kitartanak majd álláspontjuk mellett - írja az Express.

Egy német képviselő, Elmar Brok szerint pedig az Egyesült Királyságot az „oszd meg és uralkodj” elv vezérli: abban bíznak, hogy több tagállamot és parlamentert is megnyerhetnek az ügyüknek. Ez viszont kétélű fegyver: az EU is „felhergelheti” Skóciát vagy Észak-Írországot az angolok ellen – ez viszont azt jelenti, hogy mindkét fél belső válságba süllyed.

Guy Verhofstadt, az egyik fő Brexit-tárgyaló is arra figyelmeztette a briteket, hogy ne próbálják megbontani az EU-s egységet, mert Brüsszel mindenképp egy összetartó, 27 tagállamos blokként fog működni az egyeztetések során. Ha az egységet szétzilálják, azzal a saját kilépésüket lassítják. Az Európai Parlament szerint pedig ha a britek kitartanak az agresszív hozzáállás mellett, akkor szinte lehetetlen lesz végigvinni a kilépési folyamatot.

Kommentek:

Top 0