• Külföld
Faktor

A brit munkáknak annyi, nagyon kemény lesz a Brexit

Lassacskán körvonalazódik, milyen feltételek mellett vállalhatnak az uniós állampolgárok munkát az Egyesült Királyságban a Brexit után - és a tervek sokakat kétségbe ejtettek. A jövőben ugyanis beköszönt a szigor: keveseknek jut Nagy-Britanniában munka!

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Amber Rudd belügyminiszter elmondta, hogy 2016-ban 82 ezer külföldi érkezett az Egyesült Királyságba azért, hogy ott keressenek maguknak valamilyen állást. A jövőben azonban csak akkor mehetnek uniós állampolgárok Nagy-Britanniába, ha már van munkájuk. A kormány ezzel szeretné minimálisra csökkenteni a hatalmas, munkát kereső, de lassan találó külföldiek tömegét. A Brexiterek egyik fő érve ugyanis az volt, hogy véget vetnek a hatalmas bevándorlási hullámnak, amely folyamatosan érkezett az Egyesült Királyságba a szociális juttatások és a jobb fizetések reményében - írja az Express.

Rudd szerint nem az a céljuk, hogy lezárják a határokat a külföldiek előtt, de egy ésszerű megoldásra van szükségük, amely a vállalatoknak és a brit lakosoknak is megfelel. Így csak azok jöhetnének az országba, akik biztosítani tudják a megélhetésüket, mert a munkaadóknak valóban szükségük van rájuk.

„A tervezet kidolgozásánál arra koncentrálunk, mi a legjobb a briteknek és a gazdaságunknak”

– mondta a belügyminiszter.

Bár egyértelműen nem mondta ki, de a tervezet elsősorban az alacsonyabb képzettségű munkaerő számára hátrányos, hiszen ezekre a munkakörökre ritkábban tartanak a cégek külföldi toborzást, de még a magasan képzett külföldieknek is jóval nehezebb lesz brit állást szerezni.

Kommentek:

Top 0