• Belföld
Faktor

Nagy változás jöhet a külföldön munkát kereső magyarok életében

A kivándorlás marad, a célország azonban lassan megváltozik - a Brexitnek köszönhetően ugyanis egyre kevesebb magyar fog az Egyesült Királyságban munkát vállalni. Aki viszont külföldre akar menni, azt a britek EU-s kilépése sem fogja visszatartani, csak olyan országot választanak, amelyben biztosabbnak és gazdaságosabbnak tűnik a jövőjük.

Illusztráció

Illusztráció

"A Brexit-népszavazás után volt némi bizonytalanság, és átmenetileg csökkent a kivándorlók száma Magyarországról Nagy-Britanniába, mostanra azonban minden visszaállt a rendes kerékvágásba" – mondta a Világgazdaságnak a külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Euwork ügyvezetője, Tanay Marcell.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ez azonban már nem sokáig marad így, ugyanis a közelgő EU-s kilépés hatására már most romlik a brit gazdasági helyzet, és a font is gyengül. Ez a magyar munkavállalók számára azt jelenti, hogy bár ugyanannyit dolgoznak, mint korábban, kevesebbet érő pénzösszeget tudnak hazaküldeni a családjuknak. A statisztikák alapján ugyanis a kivándorló magyarok többsége nem örökre költözik ki, hanem csak pár évig vállalnak külföldön munkát a jobb kereset reményében. Emiatt pedig az Egyesült Királyság egyre hátrébb kerül a célországok listáján. Tanay szerint azok, akik az angol mellett más nyelvet is jól beszélnek, már most azon gondolkodnak, hogy más országot választanak Nagy-Britannia helyett.

  Ezt igazolja a 22 éves Bea példája is: ő Budapesten tanul vendéglátást, angolul felsőfokon, franciául pedig közel középfokon beszél. Már régóta azt tervezi, hogy a diplomája megszerzése után külföldön vállal munkát – eddig egyértelműen az Egyesült Királyságban gondolkodott.

  „Már elbizonytalanodtam. Nem vagyok biztos, hogy tényleg Angliába kéne mennem, Franciaország vagy éppen Belgium sokkal biztosabbnak tűnik. Most ráfekszem a franciára, van még pár évem a döntésig, de a Brexit miatt szerintem aki megteheti, kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e Angliát választani, ha van más lehetőség.”

  - mesélte lapunknak.

  Fotó: Europress / Christopher Furlong - Getty Images

  Fotó: Europress / Christopher Furlong - Getty Images

  Ha a hazautalt összeg értékét nézzük, akkor az Egyesült Királyságot már most megelőzik olyan országok, mint Németország, az Amerikai Egyesült Államok vagy éppen Kanada. Utóbbi két ország mellett szólhat az angol nyelv, viszont egy magyar munkavállalónak még mindig könnyebb EU-s tagállamban elhelyezkednie. A trendváltozáshoz tehát nem csak az kell, hogy az Egyesült Királyság kilépjen az EU-ból, hanem új nyelvet is meg kell tanulniuk a külföldre vágyóknak.

  Meggondolták magukat a britekUgyan a Brexit-pártiak egyik fő kilépési érve a külföldi munkavállalók beáramlási hullámának lassítása volt, mostanra kiderült, hogy a britek mégis azt szeretnék, ha a szigetországban élő EU-s állampolgárok a kilépés után is az országban maradnának. A British Future független cég közvélemény-kutatása alapján a legtöbb brit azt szeretné, ha a magasan képzett külföldi munkaerő továbbra is az ő országukba költözne, és az eddig letelepedett munkavállalók nem hagynák el az Egyesült Királyságot.

  Jelenleg közel 3 millió EU-s állampolgár dolgozik a szigetországban, ebből közel százezren magyarok.

  Kommentek:

  Top 16