• Külföld
Faktor

Bajban az EU, mindenki mást vár a britektől

Barátok és ideiglenes ellenségek fogják körülvenni Theresa May-éket a Brexit-tárgyalások során - a 27 tagállam mást és mást szeretne elérni a szakítással.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Múlt héten Theresa May aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, ezzel hivatalosan is megkezdődött a britek EU-s kilépése. A végső búcsút egy legalább két évig elhúzódó tárgyalássorozat előzi meg, ahol a 27 tagállam egységes álláspontot képviselve egyeztet majd a britekkel. Jelenleg viszont minden tagállam mást akar - írja az Express.

Többen is azt szeretnék, ha az Egyesült Királyság komoly büntetést kapna, amiért kilép az EU-ból. Más tagállamok szerint a szakításnak teljesnek kell lennie, és a Brexitet követően a britek nem csipegethetnek az uniós jogokból és jussokból. De sokan vallják azt is, hogy kölcsönös engedményekkel közel kéne tartani az EU-hoz az Egyesült Királyságot.

Angela Merkel többször is elmondta, hogy ha a britek menni akarnak, akkor menjenek – és ne is forduljanak vissza. Mert ha britek a közös piacon még válogatnak a különböző szabad mozgások között, akkor ennek kölcsönösnek kéne lennie, ezzel viszont veszélybe sodornák a kapcsolatokat.

Írország viszont nem győz tiltakozni a „hard Brexit” ellen, hiszen a közös piaci távozás akár egy fizikai határ felhúzását is jelenhetné Észak-Írország mentén. Theresa May ugyan többször is megígérte, hogy nem állítják vissza a határt az ír-északír szakaszon, az írek félelme jogos.

A hollandok szerint a britek elszálltak maguktól, és a tárgyalások során vissza kelle hozni őket a földre.

„Aliz Csodaországban… teljesen irreális.”

– mondta Mark Rutte Theresa May elképzeléseiről. A holland miniszterelnök szerint ugyanis a brit kormány alábecsüli a helyzetet és az EU-t, és nem is érdekeltek a kompromisszumokban, ezért felkészületlen érkeznek majd Brüsszelbe.

Azok az országok, amelynek sok lakosa dolgozik az Egyesült Királyságban – például Lengyelország, Magyarország, Románia és Litvánia – a „soft Brexit” mellett teszi le a voksáti: azt szeretnék elérni, hogy a kilépés után is legyen esélyük munkát vállalni brit területen, ezért cserébe hajlandóak az engedményekre.

Ugyanígy gondolkodnak azok az országok is, amelyek évtizedek óta szoros gazdasági kapcsolatot ápolnak britekkel: Dánia és Belgium is azt szeretné, ha az Egyesült Királyság a közös piac tagja maradna.

Ebből az is látszik, hogy a Brexit-tárgyalások nehezen fognak haladni…

Kommentek:

Top 0