• Külföld
Faktor

Komoly felfordulás jöhet, ha Merkel megfogadja ezt a tanácsot

Akár két évet is csúszhat a britek EU-s kilépése: gazdasági szakértők szerint a Brexit nem valósulhat meg 2020 vége előtt.

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Az öt bölcs néven ismert, öt vezető német gazdasági szakembert tömörítő csoport szerint annyira érzékenyek a Brexit-tárgyalások bizonyos részei, hogy mindenképp úgy kell készülni, hogy 2020 vége előtt nem fogják tudni lezárni az egyeztetéseket – vagy különben a teljes megállapodás kútba esik. Ezért azt tanácsolják Merkelnek, hogy hosszabbíttassa meg a tárgyalásokra szánt időt - írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ez azzal is járna, hogy a briteknek a kilépésig hozzá kell járulnia a közös költségvetéshez, amire viszont Theresa May-ék nem fognak könnyen rábólintani. A jelenlegi költségvetési keret 2020 végéig van érvényben, a kereteket 7 évre határozza meg Brüsszel.

  A brit kormány korábban megígérte, hogy azok a külföldi munkavállalók, akik legálisan telepednek le az Egyesült Királyság területén még a kilépés előtt, a Brexit után is az országban maradhatnak, így az ezzel kacérkodók számára előnyös lehet a plusz két éves tárgyalási idő.

  May már többször is fenyegetőzött azzal, hogy amennyiben Brüsszel nem hajlandó a britek számára is előnyös megállapodásra, akkor feláll a tárgyalóasztal mellől, és megegyezés nélkül hagyják el az EU-t – ez azonban az öt bölcs szerint hatalmas gazdasági károkat okozna a közösségnek. Viszont abban még mindig nincs egyetértés, mennyi kártérítést kell fizetnie az Egyesült Királyságnak a Brexitért.

  May másik ütőkártyája, hogy a tagállamokkal egyesével egyeztet – Brüsszel azonban azt szeretné, ha blokk egyként ülne asztalhoz.

  Kommentek:

  Top 16