• Külföld
Faktor

Hozzánk is kerülhetett a savval kezelt romlott brazil húsból

Akár hazánkba is kerülhetett abból a romlott húsból, amelyet Brazília exportált a világpiacra. Erre azután derült fény, hogy pénteken a brazil hatóságok több húsfeldolgozóban is razziát tartottak. A botrány a világ számos országát érintheti, a rossz húsból több mint 150 országba is juthatott.

Két húsfeldolgozó-óriáscégnél is szabálytalanságot fedezett fel a brazil rendőrség, ez robbantotta ki az élelmiszerbotrányt – adta hírül a BBC.

A cégek az egészségi előírásokat számos esetben megsértették, az eladásra szánt húst pedig vegyszerrel (pl.: savval) kezelték, hogy ne tűnjön fel, hogy romlottak. A biztonság kedvéért a cégek több mint 30 tisztviselőt és ellenőrt is lefizettek.

Az ügyészség szerint ennek a kenőpénznek egy része a kormánykoalíció két tagjához, a Progresszív Párthoz, illetve a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához került. Blairo Maggi mezőgazdasági miniszter erről azt mondta, hogy eddig összesen 33 kormánytisztviselőt függesztettek fel azért, mert érintettek lehetnek a húsbotrányban.

EZT IS AJÁNLJUK:
  A kép csak illusztráció.

  A kép csak illusztráció.

  Eddig összesen 30 brazil húsipari nagyvállalatról derült ki, hogy részesei a botránynak, három gyárat azonnal bezárattak, míg 21-et szoros megfigyelés alatt tartanak. Érdekes, hogy a húsfeldolgozók annak ellenére jártak el a fent leírtak alapján, hogy a hús Brazília egyik fő exportcikke.

  Michel Temer miniszterelnök az esetre reagálva megbeszélésre hívta a legnagyobb külföldi felvásárló diplomatákat. A sajtónyilvános vacsorán a kormányfő igyekezett meggyőzni vendégeit, hogy a brazil hús kiváló minőségű a botrány ellenére.

  Blairo Maggi mezőgazdasági miniszter azt ígérte: hamarosan elkészítenek egy jelentését, amiből kiderül majd, hogy pontosan mely országok kaptak a romlott termékekből, mik voltak ezek, és honnan, melyik cégtől származtak. Az ügyben érintett húsfeldolgozó gyárak elsősorban Brazíliába szállítottak, de Kínába és Hongkongba is exportáltak. A romlott húsból feltételezhetően az Európai Unió piacára is bőven kerülhetett, így akár még hazánkban is lehetett belőlük vásárolni.

  A pénteki razziát egyébként csaknem kétéves nyomozás előzte meg, amiben összesen 1000 rendőr vett részt. A felderítés során összesen 194 helyen tartottak ellenőrzést a hatóságok, mintegy 38 letartóztatási parancsnak eleget téve – írja a Világgazdaság.

  Kommentek:

  Top 16