• Külföld
Faktor

Botrány a Kölni Filharmonikusok koncertjén

A kölni Filharmonikusok koncertjén egy iráni zenészt játéka megszakítására kényszerített a közönség durva viselkedése. Az interneten gyorsan elterjedt a rasszizmus miatti felháborodás. De mi is történt pontosan?

Kölnben a közönség heves reakciója miatt félbeszakadt a Filharmonikusok  koncertje. A Steve Reich szerezte „Piano Phase” című mű előadása közben a hallgatóság akkora zajt csapott, hogy a zenész a hangoskodás és a fütyülés miatt kénytelen volt megszakítani a játékát. Néhány vendég el is hagyta a koncerttermet.

Illusztráció

Illusztráció

A Concerto Köln programszervezője szerint már régen be volt jelentve a Kölni Filharmonikusok koncertjének a programja, ám az most szokatlan művet is tartalmazott. Ugyanis Johann Sebastian és Carl Philipp Emanuel Bach művei mellett egy kortárs zeneszerző művét is előadták. Steve Reich amerikai zeneszerző 16 perces szerzeménye egy minimalista mű, amelyben a kevés hangokból álló zenei részek különböző tempókban történő ismétlődése mindig új hangzást hoz létre - írja a Spiegel.

Az Iránból származó zenész, a 31 éves Mahan Esfahani, aki jelenleg a legjobb csemballósok közé tartozik, játszotta Steve Reich művét. Azonban amikor a közönség túl hangos lett, a zenész abbahagyta a játékát és angol nyelven megkérdezte a közönségtől, hogy mitől félnek, mire valaki a hallgatóság soraiból azt ordította, hogy: „beszéljen németül!”

Az eset az interneten nagy felháborodást keltett, mondván, hogy a közönség rasszista módon viselkedett a koncertteremben. A szervező is meglepődött a történteken: „Tulajdonképpen egy jó koncert volt, ezért a váratlan incidens minket is zavarba ejtett” – mondta Jochen Schäfsmeier, a Concerto Köln vezetője. Viszont Schäfsmeier egyáltalán nem érzékelte, hogy ennek háttere az idegengyűlölet lenne.

Az elutasítás nem a zenész Mahan Esfahani személye ellen szólt. A médián keresztül most úgy tűnik, de én nem ezt vettem észre. Ha például Händelt játszott volna, nem történt volna ez

- mondta.

Schäfsmeier szerint a közönséget egyszerűen túlterhelte az igényes, nehezen emészthető zene, és egy kisebbség, aki azt nem értette, mindenfajta tisztelet nélkül elkezdett botrányosan viselkedni. A Facebook-oldalán a szervező azt írta: "az nem lehet, hogy a közönség egy kis része mások élvezetét zavarja és tönkre tegye".

A továbbiakban is szeretnénk más, szokatlan programokat is kínálni, nemcsak Bachot és Mozartot. Ám a jövőben a nehezebb darabokat külön fel kellene tüntetnünk ahhoz, hogy az ilyen incidenseket elkerülhessük?

- tette fel a kérdést Schäfsmeier.

A Concerto Köln újra meghívta Mahan Esfahanit, aki ismét a „Piano Phase” című darabot fogja előadni.

Top 0