• Külföld
Faktor

Boszorkányság miatt élve elégettek hét férfit

A helybélieknek gyanús lett egy férfi, aki csontokat vitt zsákban az utcán, Malawiban. Az emberek követni kezdték, majd mikor meggyőződtek arról, hogy emberi maradványokat rejteget, körbevették őt és hat másik társát, leöntötték őket benzinnel, és felgyújtották.

A rendőrség csak a keddi incidens után érkezett a helyszínre.

A hatóságok a csontokat megvizsgálják, hogy kiderüljön, nem albínók holttesteiből származnak-e. Afrika Szaharától délre eső részén, így Malawiban is a pigmenthiányos betegségben szenvedőkre úgy tekintenek a helyiek, mint a szerencse és a gazdagság hírnökeire. Önjelölt varázslók gyakran használják fel rituáléikhoz albínók testrészeit.

Emiatt egy holttest több tízezer eurót, külön a testrészek pedig több száz eurót is érhetnek, az albínók csontjaival való kereskedelem pedig nem ritka az afrikai országokban.

2014 decembere óta Malawiban a hatóságok szerint hat, az ENSZ adatai szerint kilenc albínót gyilkoltak meg. Az afrikai ország rendőrsége emellett legalább tucatnyi személyt vádol a pigmenthiányos betegségben szenvedők megölésével, elrablásával vagy csontjaikkal való kereskedelemmel. 

Top 0