• Krimi
Faktor

Börtönbüntetés állatkínzás miatt: macskára taposott, szöges fával ütötte a kutyát

Két letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Törvényszék állatkínzás miatt - mondta Póta Péter szóvivő az MTI-nek.

Még egyik ítélet sem jogerős. Az egyik esetben elsőfokon 8 hónap börtönt kapott egy visszaeső férfi, aki végig tagadta a kínzást. A férfi tavaly nyáron Budapest egyik külső kerületében egy ház udvarán durván megvert egy körülbelül 8 hetes macskát, majd többször rátaposott, amivel több csontját is eltörte.

A másik ügyben az óbudai bíróság 1 év 10 hónap börtönbüntetést adott állatkínzás miatt. A visszaeső állatkínzó 2013 augusztusában Budapest közelében megverte 2 hónapos kistestű keverék kutyáját: egy szöges faléccel többször megütötte. A kutya súlyosan megsérült; bevérzett a bal kötőhártyája, fogai kitörtek, csontjai eltörtek. Szem- és lábsérülései miatt maradandó károsodást szenvedett.

Póta Péter azt mondta: az ilyen ügyekben a megkínzott állatok többnyire kutyák és macskák, de volt már köztük nyúl, kakas, japán kakas és egy csüngő hasú vietnami anyakoca is a tíz kismalacával. A Fővárosi Törvényszék azért tette közzé az állatkínzásokkal kapcsolatos eljárások adatait, mert az igazságügyi tárcánál állatvédelmi szervezetekkel konzultációsorozat kezdődött a szabályozásról, ezelőtt pedig februárban 120 állatvédő szervezet demonstrált a Kossuth téren az állatkínzás ellen.

A hatályos szabályozás szerint állatkínzó az, aki gerinces állatot indokolatlanul annyira megkínoz, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodása lesz vagy elpusztul. Állatkínzás az is,  ha valaki gerinces vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi. Az állatkínzás passzívan is elkövethető, például ha az állattartó elmulasztja a tartási, gondozási kötelezettségét, és ezzel szenvedésre ítéli az állatot.

Top 0