• Külföld
Faktor

Börtönbe kerül Iránban az amerikai újságíró

Börtönre ítélték Teheránban Jason Rezaiant, a The Washington Post tudósítóját, akit kémkedéssel vádolnak.

Az IRNA iráni hírügynökség egy bírósági szóvivőt idézett, aki azt mondta, az ítélettel kapcsolatban részleteket nem említhet. Emiatt nem lehet tudni, hány év börtönre ítélték a tudósítót. Korábban már volt hír arról, hogy az ítélet már október elején megszületett, de akkor sem mondtak részleteket, azzal indokolva, hogy a tudósítónak 20 napja van a fellebbezéshez.

Az amerikai külügyminisztérium már többször kérte Iránt, hogy ejtse az újságíróval szembeni vádakat. Jason Rezaian 39 éves és Kaliforniában született,  kettős állampolgár. 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapig tartották őket fogva, és a hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Yeganeh Salehit, az újságíró feleségét és a fotóst óvadék fejében szabadon engedték, de Rezaiant nem. A tudósítót utoljára augusztus 10-én hallgatta meg a bíró. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői mind cáfolták a tudósító elleni vádakat - írja az MTI.

    Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzott arra, hogy szabadon engedik a tudósítót, az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe. A kormány később kizárta ezt a lehetőséget.

    Top 16