• Élet
Faktor

Saját agyunk ver át: ugyanaz a bor jobban ízlik, ha drágább

Az agy jutalomközpontjában rejlik a magyarázat arra, hogy miért érzi finomabbnak az ember ugyanazt a bort, ha drágábban adják.

"Az agyi jutalmazó rendszerének aktivitása jelentősen megerősödik, amikor magas árat látunk, és ezzel párhuzamosan az ízélmény is fokozódik" - mondta Bernd Weber, a németországi Bonni Egyetem munkatársa, aki a világ egyik vezető üzleti iskolája, a franciaországi INSEAD szakembereivel közösen végezte a kutatást.

Elhisszük, hogy jobb.

Elhisszük, hogy jobb.

Az eredményeikről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a kutatók.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A szakemberek 15 férfin és 15 nőn végeztek MRI-vizsgálatot, miközben azok bort kóstoltak. A résztvevőknek mindig előre megmondták, hogy mennyibe kerül a bor, amelyből aztán egy milliliternyit megkóstoltattak velük egy csövön keresztül. Az alanyoknak minden hörpintés után értékelniük kellett az adott bort egy kilencpontos skálán.

  A kutatók valójában mindig ugyanazt a bort kóstoltatták meg a résztvevőkkel, de először azt mondták nekik, hogy az adott bor palackja 3 euró, majd, hogy 6 euró, végül pedig, hogy 18 euró.

  "Ahogy sejteni lehetett, az alanyok azt mondták, hogy a drágább bor jobban ízlett nekik, mint az olcsó" - idézte fel Hilke Plassmann, az INSEAD kutatója.

  Az MRI-felvételek tanúsága szerint a homloklebeny (frontális lebeny) és a ventrális striátum - amelyekről úgy vélik, hogy szerepet játszanak a jutalmazásban és a motiválásban -, aktívabbak voltak a magasabb árak hallatán.

  "Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy az agyunk jutalmazó- és motiváló rendszere megtréfál bennünket" - magyarázta Liane Schmidt, aki ugyancsak az INSEAD kutatója.

  "A kérdés most az, hogy vajon megtaníthatjuk-e arra agyunk jutalmazó rendszerét, hogy kevésbé legyen fogékony az ilyesfajta üres marketing fogásokra" - idézte Webert az MTI.

  Kommentek:

  Top 16