• Külföld
Faktor

Bontják a kínai nagy falat, a téglákat eladják

A falból kibontott téglákat a helyiek felhasználják vagy a turistáknak eladják.

A kínai nagy fal igen kedvelt turista látványosság. A rendszeres, szúrópróba szerű ellenőrzésekből azonban kiderült, a turisták és a helyiek folyamatosan pusztítják a nagy falat.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A kulturális hatóság ezért szigorúbb ellenőrzéseket tervez és megfogadta, hogy megállítják a rongálást. Ugyanis attól tartanak, az UNESCO Világörökségi Listáján lévő 21 ezer kilométer hosszú nagy fal tégláról téglára eltűnik.

Kína eddig nem sokat tett azért, hogy megőrizze a világ egyik ember alkotta csodáját. A Ming-kori falat megviselte a sok eső is szél az évek alatt, azonban a hatóságok szerint az emberek is felelősek a mostani állapotért. A Nagy Fal Egyesület szerint ugyanis a közelben élő falusiak már természetesnek veszik, hogy a nagy falból lopják a téglákat. Ezeket építőanyagként felhasználják, vagy eladják a turistáknak 1200 forintért - írja a The Guardian.

A szervezet 2014-ben már megemlítette, hogy a fal több tornya is egyre ingatagabb. Szerintük nincs kifejezetten nagynak minősülő sérülés, de a kisebb sérüléseket összeadva már komolyabb a kár. Azt is mondták, sok pénzbe kerül a falat megjavítani, és amennyiben kezdettől fogva törődtek volna a megőrzésével, kevesebb pénzt kellett volna ráfordítani.

Kommentek:

Top 0