• Külföld
Faktor

Bombarobbantás: amerikai felderítőgépek szálltak fel Japánból

Csütörtökön legalább három amerikai felderítő gép szállt fel Okinava szigetéről, hogy az állítólagos észak-koreai hidrogénbomba után nyomozzanak.

Igaz, ezt nem adták közre az amerikaiak hivatalosan, de erre lehet következtetni abból, hogy az egyik gép egy RC-135S, amelyet kifejezetten arra használnak, hogy ellenőrizze a fegyverkorlátozási megállapodások betartását. Ha Észak-Korea valóban hidrogénbombát robbantott szerdán, akkor azzal egy ilyen megállapodást rúgott fel. A sikeres robbantást egyébként a kommunista ország bejelentette. Amerika a robbantás hírére azt mondta, készek válaszlépéseket tenni, ha Észak-Korea valóban robbantott, és ezzel fenyegeti a környező országokat, például Dél-Koreát, amelyik Amerika szövetséges.

Egy Boeing RC-135S. Fotó: Wikipedia

Egy Boeing RC-135S. Fotó: Wikipedia

EZT IS AJÁNLJUK:

    Amerika még nem erősítette meg, hogy valóban hidrogénbombát robbantottak volna az észak-koreaiak, és Japán is kételkedik ebben. A japánok elmondták, hogy eddig nem találtak radioaktív anyagot, pedig 3 és 10 kilométeres magasságból is vettek pormintákat. A japán atomügyi hivatal azt mondta, hogy a 300 mérőállomásuk egyike sem jelezte, hogy megemelkedett volna a sugárzási szint - írja az MTI.

    Mindezek ellenére Dél-Korea már intézkedett, hátha mégis hidrogénbomba robbant. Korlátozásokat vezettek  be az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari parkban. Senki nem léphet be oda, akinek nincs közvetlen köze az ottani munkákhoz. Sem az ott működő cégek ügyfelei, sem vevőik, sem partnereik nem léphetnek be az ipari park területére. A két ország közötti demarkációs vonal északi oldalán található keszongi ipari parkban körülbelül 120 dél-koreai cég, leginkább kis- és közepes vállalkozások vannak: divatcikkeket, kiegészítőket gyártanak olcsó, észak-koreai munkaerővel. 53 ezer észak-koreai dolgozik a telepen.

    Top 16