• Külföld

Bombának nézték az órát az iskolában, 15 millió dollárt kérnek

A 14 éves amerikai fiú még szeptemberben vitte be iskolájába a házi készítésű óráját, amit egyik tanára bombának nézett. A fiút, Ahmedet felfüggesztették, a rendőrség kihallgatta – a muszlim család most kárpótlási pénzt követel a várostól és az iskolától fiúk megaláztatása miatt. Csakhogy egyes vélemények szerint az egészet éppen a remélt kártérítés miatt csinálta a fiú és a családja.

A család ügyvédei levelet küldtek a texasi Irving város vezetésének és Ahmed egykori iskolájának – előbbitől 10 millió, utóbbitól 5 millió dollárt kérnek, valamint azt, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot Ahmed Mohamedtől. Szerintük az iskola és a rendőrség is megsértette a fiú jogait, és rágalmazó kampányt indítottak Ahmed ellen, amiért a muszlim fiú „bombának tűnő tárgyat” vitt az iskolába – írja az NBC. Amennyiben a család hatvan napon belül nem kapja meg a kért összeget, úgy pert indít.

Fotó: Europress / Jim Watson - AFP

Fotó: Europress / Jim Watson - AFP

Az ügyvéd levele szerint Ahmedet másfél órán keresztül hét rendőr kérdezte ki, miközben folyamatosan megtagadták azt a jogát, hogy beszéljen a szüleivel. Ehhez ugyanis kiskorúként joga lett volna. A beszámoló szerint a kikérdezés alatt a fiúra folyton nyomást gyakoroltak: írásban be kellett volna vallania, hogy szándékosan bombának tűnő tárgyat vitt az iskolájába, majd a vallomást alá kellett volna írnia. Amennyiben ezt nem tette volna meg, akkor állítólag az iskolából való kirúgás lett volna a büntetése.

Ahmedet a rendőrök egy fogházba vitték, ahol ujjlenyomatot vettek tőle, lefotózták, és jogsértő módon, a szülei távollétében újra kikérdezték. Mikor az édesapa megérkezett a kapitányságra, az ügyvédi levél szerint a rendőrök nyíltan ellenségesek voltak vele.

A család egyben írott bocsánatkérést kér a polgármestertől és a rendőrkapitánytól is, amiért állítólag lejárató kampányt indítottak Ahmed ellen. A polgármesternőtől azt is kérik, hogy ismerje el: sosem volt bizonyítéka arra, hogy Ahmed „a dzsihádista civilizáció sakkfigurája” lett volna. Beth Van Duyne ugyanis ezt mondta egy televíziós műsorban még azután is, hogy a fiú tisztázódott a vádak alól. A rendőrkapitánynak a család igényei szerint pedig bocsánatot kell kérnie és el kellene ismernie, hogy Ahmed sosem akart senkit sem fenyegetni, ezért a letartóztatása és a kihallgatása nem volt helyes, mivel nem volt jogos gyanú arra nézve, hogy bármi bűnt követett volna el.

Ahmed a szudáni elnökkel
Fotó: Europress / Ashraf Shazly - AFP

Ahmed a szudáni elnökkel Fotó: Europress / Ashraf Shazly - AFP

Ahmedtől még szeptemberben kobozta el a „bombát” az egyik tanára. A fiút felfüggesztették az iskolában, és bár letartóztatták, sosem emeltek vádat ellene. Ezt követően egy katari iskola ösztöndíjat ajánlott fel a fiúnak, ezért a család el is költözött Irvingből a Perzsa-öbölbe. Ahmed letartóztatása után, többek között, Barack Obama amerikai elnök, a Google társalapítója és több ország vezetői hívták meg találkozóra Ahmedet.

Az iskola dolgozói szerint a tanárok csak biztonság okokból kobozták el az órát a fiútól, ami akár bomba is lehetett volna. Ők és a város is megkapta az ügyvédi leveleket, jelenleg vizsgálják a Mohamed-család kéréseit.

Top 0