• Külföld
Faktor

Bombák helyett segélyt dobtak le

Szerdán 37,5 tonna élelmiszersegély érkezett a Szíria keleti részére. Ez annak a 90 tonnás szállítmánynak az első része, amelyet Deir-ez-Zór város lakosságának szántak, és amelyet további segélyek követnek.

Deir-ez-Zór tartomány az Iszlám Állam kezén van, de a tartomány székhelyének egyes részeit a szíriai kormánycsapatok tartják ellenőrzésük alatt. A dzsihádisták korábban nagyszabású offenzívát indítottak a város kormányerők uralta részei ellen, amelyet több mint egy éve blokád alatt is tartanak. A város 200 ezer lakója éhezik, a kormányerők és a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató milíciák pedig a megfigyelők szerint hasznot húznak nyomorúságos helyzetükből.

Fotó: Europress / Anadolu Agency / GettyImages

Fotó: Europress / Anadolu Agency / GettyImages

A városba szárazföldön senki sem juthat be oda, az egyes részeit, illetve repülőterét ellenőrzés alatt tartó kormányerők pedig nem engedik be a légi úton érkező segélyszállítmányokat, illetve megtiltották a helyieknek, hogy távozzanak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ENSZ nemrég figyelmeztetett arra, hogy Deir-ez-Zórban egyre romlanak az életkörülmények. Az éhező diákoknak jártányi erejük sincs, így az iskolák konganak az ürességtől, a még működő kórházaknak pedig nagy szükségük lenne gyógyszerre, kötszerre, eszközökre, de legfőképpen személyzetre. Már eddig is sokan meghaltak az élelmiszerhiány és az orvosi ellátás hiánya miatt.

    Top 16