• Külföld
Faktor

Bombához felhasználható radioaktív anyagot loptak el

Irakban nagyon veszélyes radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek tavaly, amelyet piszkos bombához is felhasználhatnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei, ha a kezükbe jut.

A Reuters hírügynökség jelentette be az esetet, ami a bagdadi környezetvédelmi minisztérium egyik kiszivárgott dokumentumára, valamint hét biztonsági, minisztériumi, illetve tartományi illetékesre hivatkozik.

A radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották. Tavaly novemberben tűnt el a dél-iraki Bászra városában a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából. A hírügynökség birtokába került dokumentum tartalmát az illetékesek megerősítették.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta az esetet nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva. Az amerikai vállalat bagdadi szóvivője nem nyilatkozott, és a Weatherford houstoni székhelyéről sem válaszoltak a hírügynökség megkereséseire - írja az MTI.

A dokumentum szerint a "nagyon veszélyes radioaktív anyag" az Irídium 192-es izotópja, amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának gammasugárzással történő vizsgálatára használnak az esetleges anyaghibák felfedezésére.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium egyik bászrai illetékese azt mondta, az ellopott készülék nagyjából 10 gramm Irídium 192-est tartalmazott kapszulákba zárva.

Az izotóp helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat azoknak, akik perceket, vagy órákat töltenek a közvetlen közelében, és halálos lehet, ha az illetők több óráig vagy napig vannak kitéve a sugárzásnak. A radioaktív izotópot gyógyászati célokra, rákbetegség kezelésére is felhasználják.

Az egyik vezető biztonsági illetékes azt mondta: "Attól tartunk, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam kezébe kerülhet. Egyszerűen hozzáilleszthetik egy robbanószerkezethez, hogy piszkos bombát készíthessenek". A "piszkos bomba" robbanásakor radioaktív anyaggal szennyezi a környezetet.

Top 0