• Külföld
Faktor

Bombával ment a világtalálkozóra

Robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy irakit a közép-lengyelországi Lódzban, egy nappal a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó hivatalos megnyitása előtt. Az ügyészség szerint a férfinál a robbanóanyagnak csak nyomait azonosították.

A Polsat News-ra hivatkozva az MTI azt írja, hogy a néhány napja Lengyelországba érkezett 48 éves férfit vasárnap vették őrizetbe egy lódzi hostelben. A tévé úgy tudja, hogy korábban Svájcban, majd Svédországban tartózkodott, ahonnan kiutasították.

Az újságíróknak délután Beata Marczak, a szervezett bűnözést vizsgáló lódzi ügyészségi osztály főnöke azt mondta, hogy az iraki férfit "nyomszerű mennyiségű" robbanóanyag-birtoklással gyanúsítják.

Marczak azt mondta: nem állapították meg olyan mennyiségű robbanóanyag jelenlétét, amely robbanást okozhatna, és az ügyészség arról sem tud, hogy ezt bombakészítéssel lehetne kapcsolatba hozni.

Marczak még azzal egészítette ki a korábban közölt sajtóértesüléseket, hogy a gyanúsítottat múlt csütörtökön vették őrizetbe, vasárnap pedig a lódzi kerületi bíróság két hónapra letartóztatta, mivel nincs állandó lakhelye. Nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik - tette hozzá.

A lengyel hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

A Dziennik Zachodni lengyel regionális napilap szerint a férfi nyomára a krakkói rendőrség bukkant rá. Krakkóban kedden kezdődik a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött, több száz ezer fiatal részvételével megtartandó katolikus Ifjúsági Világtalálkozó (IVT).

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter hétfői sajtóértekezletén megerősítette, hogy az IVT-vel, valamint az utóbbi napokban történt németországi támadásokkal kapcsolatban sem kapott titkosszolgálati értesüléseket arról, hogy Lengyelországban terrortámadásra kellene számítani.

Rámutatott: az IVT, valamint a július eleji varsói NATO-csúcstalálkozó alkalmából július 4-én Lengyelországban ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést. Ennek során eddig több mint 300 ezer szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztek, és az ország határán 200 embert tartóztattak fel.

A 38 ezer rendőr, határőr és tűzoltó által biztosított IVT előtt, Beata Szydlo lengyel kormányfő múlt szerdán első fokú terrorkészültségi szintet hirdetett ki a nemrégen hatályba lépett lengyel terrorellenes törvény által előírt eljárás keretében, a kiberveszélyekre vonatkozóan pedig másodfokú készültség van érvényben.

Kommentek:

Top 0