• Belföld
Faktor

Boldogak a magyarok, elégedettek vagyunk az életünkkel

A köztudatban a magyarokról az a kép él, hogy egy pesszimista, állandóan panaszkodó nép, amely mindig mindennel elégedetlen - az utóbbi idők felmérései azonban rácáfolnak erre a képre!

A gazdasággal javul a kedvünkAz Európai Unió közvélemény-kutatásokért felelős szerve, az Eurobarométer azt mérte, mennyire elégedettek az unió lakosai az életükkel. Ebből az derül ki, hogy összeurópai szinten a lakosság 83 százaléka vallja magát többségében boldognak. Ugyan a magyarok a középmezőny végére csúsztak, „csak” 67 százalék tartozik az elégedettek körébe, ez az eredmény egy folyamatos növekedés újabb lépcsője – 2016-hoz képest például egy százalékkal nőtt a boldogok tábora, elsősorban annak köszönhetően, hogy egyre ígéretesebbnek találjuk a magyar gazdaságot.

A nagyon elégedettek száma a magyarok körében lényegesen kisebb, a megkérdezetteknek csak 11 százaléka vallotta azt, hogy nem szokott panaszkodni, de még ez is nagyobb, mint a nagyon elégedetlenek 9 százalékos tábora. A legtöbben a többségében boldogak vannak (56 százalék).

A magyarokat leginkább a pénzügyek és az egészségük, illetve az egészségügyi rendszer állapota aggasztja: a felmérés szerint a belföldi témák közül a legtöbben a drágulásra és a kórházak állapotára panaszkodnak, míg a világszintű események közül a legtöbb magyart a migránsválság aggasztja. Ezzel szemben a munkanélküliség nálunk jóval kevesebb ember boldogságát rontja el, mint például Spanyolországban vagy Olaszországban.

Európa legboldogabbjai egyébként a dánok, ott a lakosság majdnem egésze, 98 százaléka válaszolta azt, hogy elégedett az életével. A legkeserűbb viszont a görögök élete, ott a lakosságnak a fele sem elégedett az életével (41 százalék).

Skandináv boldogság, reménykedő magyarokDe nem csak az EU méri az emberek elégedettségét: az ENSZ is minden évben kiadja a Világ Boldogsága Jelentést, amelyet a boldogság világnapján, március 20-án tesznek közzé. A világszervezet 2012-ben döntött úgy, hogy a világnak szüksége van egy napra, amelyet az egyetemes boldogságnak szentelnek.

Legutóbb 155 országban mérték az ENSZ szakemberei, mennyire boldogak a lakosok. 2017-ben ezen a listán a 75. helyig kúsztunk fel – egy évvel korábban még csak 91-ek voltunk. A rangsor nagy meglepetése azonban az volt, hogy sok éves elsőség után Dániát letaszították a trónjáról – és nem az örök második Svájc, hanem Norvégia. Svájc egyébként a dobogóról is lecsúszott, Izland is megelőzte. A Közép-afrikai Köztársaságban viszont ritka vendég a boldogság – az ország lakosainak elégedettségét most mérte először az ENSZ.

A jelentés készítői elsősorban azt veszik figyelembe, hogy mennyi az egy főre jutó GDP és a várható élettartam a vizsgált országokban, de ezt kiegészítik a lakosok személyes véleményével is. A megkérdezettek egy tízes skálán értékelték, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

A magyarok a friss eredmények alapján bíznak egymásban: a legtöbben azt válaszolták, hogy baj esetén biztos lesz, aki támogatja őket. Ebben a kérdésben tapasztalható a legnagyobb pozitív változás 2016-hoz képest, sokkal inkább hiszünk egymásban. A korrupció sem jelent túl nagy problémát nálunk, adakozás terén viszont még van hova fejlődnünk: csak a magyarok elenyésző százaléka szokta támogatásokkal kifejezni nagylelkűségét.

Kommentek:

Top 0