• Belföld
Faktor

Bogárdi Szabó István: Krisztus feltámadása a kegyetlenségek történelmében megjelenő kegyelem

Krízisek sorozata az emberiség története, de a kegyetlenségek történetében Krisztus feltámadásával megjelenik a kegyelem - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.

Bogárdi Szabó István azt mondta: a történelemben egymást követő krízisek sajátossága, hogy egyszerre hordozzák magukban a "jó kimenet és a végső összeomlás lehetőségét". Jézus szenvedéstörténete is olvasható ilyen krízisként, mondta, mert számtalan lehetőség van benne arra, hogy jóra forduljon. A kereszthalál elkerülhető lenne, ha Jézus meggondolja magát, és nem megy el a Getsemáne-kertbe, vagy a tanítványok megvédik őt, esetleg Isten maga menti fel őt az áldozathozatal alól, de a "nagy tanács is juthatna bölcs belátásra, hogy ne ítélje el egy koncepciós perben" - magyarázta Bogárdi.

Fotó: MTI-Bruzák Noémi

Fotó: MTI-Bruzák Noémi

Szerinte mindezzel párhuzamosan fut egy másik szál is ebben a történetben, amely csak húsvét hajnala után lesz érthető: nem véletlen balesetek vagy árulások rettenetes sorozata ez a történet, amit olyan jó lenne elölről kezdeni és szebben befejezni, hanem Krisztus önként vállalt áldozata.

Bogárdi szerint a keresztyénség üzenete éppen az, hogy "ha Jézus feltámadására nézünk, akkor megláthatjuk a kegyelmet ebben a strukturált reménytelenségben, és ez a kegyelem képes megváltoztatni minket". Akkor is, ha a változás lassú és drámákkal teli, hiszen semmi sem nehezebb, mint másmilyenné válni - tette hozzá a református püspök.  

Top 0