• Külföld

Bocsánatot kért az állami tévében az emberi jogi aktivista

Peter Dahlin svéd aktivistát januárban vették őrizetbe Kínában, azzal vádolták, hogy emberi jogi ügyvédeket támogat pénzzel. A férfit azután engedték szabadon, hogy bocsánatot kért az állami televízióban.

Szabadon engedték a 35 éves Peter Dahlin svéd aktivistát Kínában. A férfi az egyik társalapítója a 2009-ben Hongkongban bejegyzett, Közös Fejlődés Intézetének, ami emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat támogat.

A hatóságok azzal gyanúsítják a szervezetet, hogy - külföldi megbízásra - Kínára nézve terhelő, eltorzított, illetve valótlan információkat terjesztenek. Dahlin, mielőtt szabadon engedték megjelent a kínai állami televízió egyik adásában és bocsánatot kért azért, hogy megsértette a kínai népet. Margot Wallstrom svéd külügyminiszter hétfőn közleményében azt mondta, hogy a kínai hatóságok értesítették Dahlin szabadon bocsátásról. De aggódik, mert a kínaiak egy másik svéd állampolgárt, egy hongkongi kiadóvállalat munkatársát is fogva tartják. Kuj Min-haj, tavaly októberben tűnt el Thaiföldről. Azonban nemrég ő is megjelent az állami tévében, ahol azt mondta, hogy feladta magát a hatóságoknál, lelkiismereti okokból, ugyanis 11 évvel ezelőtt ittasan halálos balesetet okozott. Svédországnak most az a célja, hogy elérje diplomatáik meglátogathassák Kuj Min-hajt.    

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16