• Kultúra
Faktor

Bob Dylan kincset érő archívumát adták el

Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző archívumát egy oklahomai egyetem vette meg. A jövőben a kutatók rendelkezésére bocsátják és a nagyközönségnek is bemutatják.

A hatezer darabos gyűjtemény a zenész 55 éves pályafutásának szinte egészét felöleli. A gyűjteményben jegyzetek, dalszöveg-vázlatok, versek, műalkotások, fényképek, hanganyagok és több száz órányi videofelvétel van, amelynek egy részét még sohasem láthatta a közönség.

A kollekciót a George Kaiser Alapítvány és a Tulsai Egyetem vásárolta meg 15-20 millió dollár (4,3-5,7 milliárd forint) közötti áron.

A 74 éves Dylan személyes tárgyainak többségét a nagyközönség tekintete elől elzárva őrzi, így egy-egy aukcióra kerülő relikviája iránt nagyon sokan szoktak érdeklődni - írja az MTI. A Like a Rolling Stone című dalának kézzel írt példánya rekordot jelentő kétmillió dollárért kelt el egy 2014-es New York-i aukción, míg az az elektromos gitár, amelyen az 1965-ös newporti folkfesztiválon játszott, csaknem egymillió dollárért kelt el egy 2013-as liciten.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Tulsai Egyetemhez került gyűjteményben található az 1975-ös Blood on the Tracks című album dalait tartalmazó két jegyzetfüzet, az 1964-es Chimes of Freedom című dal egy szállodai jegyzetpapírra írt szövege, valamint Dylan és Allen Ginsberg költő levelezésének egy része.

    Top 16