• Autó
Autószektor

BMW X3 30d xDrive teszt: a dízel utolsó megkísértése

Az idén 15. évét ünneplő modell harmadik generációja kiváló átmenet az ötös és az X5-ös BMW között, ideális családi autó, de cégautónak sem rossz. Hathengeres dízelmotorral pedig egyenesen telitalálat.

Hogy néz ki?

A bajorok a BMW X3 első két generációjából világszerte több mint 1,5 millió példányt értékesítettek (2010 óta a második generációból nálunk több mint 1300 fogyott). A 4,7 méter hosszú szabadidő-autó túlnőtt előző generációin, sőt, még az első X5-ösnél is nagyobb.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az új generáció bemutatásakor sem volt kétséges, hogy sikerre van ítélve az X3. A karosszéria arányok ismerősek, távolról látszik, hogy felépítése harmonikus és kiegyensúlyozott, az első és a hátsó tengely közötti terheléselosztás továbbra is 50:50 arányú. Újdonság a hatszögű ködlámpafészek, a hűtőrácsot megnövelték, a hátsó lámpák háromdimenziós hatásúak, felárért elöl és hátul is teljesen LED-esek. Alapfelszerelés a 18 hüvelykes kerék, a menetkomfortról bőséges lábtér, háromzónás automata légkondicionáló, elektromos légfrissítő gondoskodik. Az alapesetben 550 literes csomagtér a hátsó üléstámlák ledöntésével egészen 1600 literig bővíthető. Míg elöl semmire sem lehet panaszunk, addig hátulra a beszállás nehézkes, szűk az ajtónyílás, három felnőtt férfi aligha fér el anélkül, hogy egymás intim szféráját ne zavarnák, az X3 legfeljebb négy személlyel az igazi. Az amerikai gyártás ellenére az összeszerelés példás, a minőség magas szintű.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A tesztautónk felszereltségét okos kulcs gazdagította, amely nem csupán az ajtózárak nyitására és zárására szolgál, de számos járműfunkció, így például a kiegészítő fűtés állapotának megjelenítésére és működtetésére is képes.

  Hogy megy?

  Az újdonság légellenállási alaktényezője 0,29 cw. A BMW X3 harmadik modellgenerációja a megegyező hajtáslánccal szerelt elődmodelljéhez képest 55 kilogrammal nyom kevesebbet a mérlegen. A motortérben és a futóműben alkalmazott alumínium alkatrészek jelentősen csökkentették a modell saját tömegét. A 265 lovas és 620 newtonméteres 30d-t vezetve folyamatos mosoly ragadt az arcunkra, ezzel a motorral egyenesen élvezetes autó a BMW X3.

  Ha valami, hát ez a motor nagyon fog hiányozni, amint a csúcspontjára jut a dízelválság. A dízelpápa Anisits Ferenc által fejlesztett dízel sorhatos a legjobb ma kapható dízelmotor. Kár lenne kigolyózni. Én már most megsiratom erejét, hangját, tartósságát és takarékosságát. Nyolcfokozatú automatája hozza a kötelezőt és észrevétlenül teszi a dolgát. A kocsi kanyarokban semleges, kiegyensúlyozott.  

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Milyen vezetni?

  Futóműve és kormányzása hibátlan, van sport fokozat, de én főleg a takarékos eco pro módban autóztam. Pedig ha ráfekszünk a gázra, sportkocsikat megszégyenítő rohanásba kezd az X3, az M sportfutóművel, dinamikus lengéscsillapítás-szabályzással, M sport fékrendszerrel és változó áttételű kormányrásegítéssel megspékelt 1,9 tonnás tesztautónk 5,8 másodperc alatt futja meg a százas sprintet. Végsebessége 240 kilométer/óra, 130 kilométer/órás tempónál 1750-et forog a főtengely. Elöl kettő-, hátul oldalanként ötlengőkaros futóműve szépen kisimítja az úthibákat.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Nem ülünk túl magasan, ennek megfelelően nem túl nagy az X3 hasmagassága, emiatt terepre ne nagyon merészkedjünk vele. Főleg ne komolyabb terepre. Én csak azért hagytam el a sáros földutat, hogy megforduljak, el is akadtam az elázott kaszálón. Csak az ESP kikapcsolásával szabadultam ki, a kocsi teteje is sáros volt.

  Mennyibe kerül?

  A számos intelligens vezetést támogató rendszert magába foglaló, félig automatizált járművezetésre összpontosító BMW robotpilóta innovációjának részeként az új BMW X3 az aktív tempomat legújabb generációjával, valamint a kormányzó- és sávtartó asszisztenst és az oldalirányú ütközésre figyelmeztető rendszert is magába foglalja. A hálózatba kapcsolhatóság ma már alap, ahogy a gesztusvezérlés és a vetített kijelző, a változtatható belső világítás sem maradhat ki a BMW szemfényvesztő trükkjei közül. A középső kijelző immár érintésérzékeny, az iDrive vezérlőre pedig kézzel írhatjuk a navigációs úti célt. Alapára 17 millió forint ezzel a motorral, tesztautónk gazdag stafírungja még további 8 millióba került.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A BMW X3-ast az amerikai Spartanburgban, a dél-afrikai Rosslynben és a kínai Sencsenben gyártják. Legolcsóbb változata itthon a 20d, amelyért 14,25 millió forintot kérnek el.

  A BMW X3-ashoz is elérhető a 200 ezer kilométerig vagy tíz évig kiterjeszthető  szervizszolgáltatás és kiterjesztett garancia. Ezzel a kötelező szervizek, az olaj- és szűrőcserék költsége mellett még a fékek és ablaktörlők cseréjét is a BMW állja.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16