• Belföld
Faktor

Ekkor sztrájkol a BKV, hatalmas fennakadásokra kell számítani

Sztrájkot jelentett be a BKV-munkavállalók 80 százalékát képviselő két szakszervezet pénteken.

Április 18-án 0 órától 20-a 24 óráig háromnapos, április 24-én 0 órától 28-a 24 óráig ötnapos sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetés minden ágazatra kiterjed, így érinti a busz-, a troli-, a villamos- és a metróközlekedést is.

Illusztráció.

Illusztráció.

A szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a BKV-val folytatott munkaügyi vitában nem tudtak megegyezni a bérekről. A dolgozók három év alatt összesen 30 százalékos béremelést kértek a BKV-tól - írja az MTI.

A BKV a tárgyalások során hangsúlyozta, hogy határozott szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezése, de a források előteremtéséig a munkavállalók türelmét kérte.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke elmondta, hogy a sztrájkról már tájékoztatták Bolla Tibort, a BKV elnök-vezérigazgatóját.

A munkabeszüntetés támogatottsága a BKV-n belül százszázalékos - tette hozzá.

Törvényi rendelkezések szerint a sztrájk első napján 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második naptól viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A BKV-nál legutóbb 2010 januárjában volt munkabeszüntetés. A hatnapos sztrájkban a BKV 26 szakszervezetéből 14 vett részt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Azóta bár többször is alakult sztrájkbizottság a BKV-nál, munkabeszüntetés nem volt

Kommentek:

Top 0