• Belföld
Faktor

Sofőrhiány van, ilyen fizetésekkel próbálják a BKV-hoz csalogatni az embereket

Buszsofőr-hiány van Magyarországon, ezért mindenhonnan próbál járművezetőket csábítani a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKK). A cég még a szükséges vizsgákat és engedélyeket is segít megszerezni, sőt fizetésben is az átlag fölé ígér.

A BKV busz-vezetőinek átlagéletkora 46 év, de jelentős a kivándorlás, tavaly nyáron például 111 járművezetői pozíció volt betöltetlen.

Az elmúlt napokban vette észre a Pénzcentrum, hogy a kilences buszon megjelent egy álláshirdetés: buszsofőrök jelentkezését várja a BKV.

A hirdetés szerint elég a “C" kategóriás (tehát tehergépkocsira szóló) jogosítvány a jelentkezéshez. Ha ez megvan, akkor a BKV biztosítja, hogy a jelentkező megszerezze az buszvezetéshez szükséges kategóriájú vezetői engedélyt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Miután a munkatárs elvégezte a szükséges tanfolyamokat és a vizsgákat is sikeresen letette, a cég legalább 200 ezer forint körüli nettó fizetést ad a kezdő buszsofőröknek.

  Ezen kívül az álláshirdetés a következőket ígéri:

  • fizetett munkaviszonyt már a képzés időtartamára,
  • a tanfolyam utánra 1300 forintos alap óradíjat és cafeteriát,
  • ingyenes utazást a BKV járatain két hozzátartozónak, valamint
  • vidéki munkavállalók részére munkásszállást.

  A portál felkereste a BKV Társasági Kapcsolatok Irodáját, akik elküldték a buszvezetők munkaköri leírását.

  A munkakör betöltéséhez elengedhetetlen:

  • alapfokú végzettség,
  • “D" kategóriás vezetői engedély (ezt ugye segítenek megszerezni),
  • GKI vizsga (ezt szintén),
  • PÁV II vizsga (ezt is), továbbá
  • a BKV-n belül kell megszerezni egy minősítő vizsgát jármű típusismeretből.

  Nyelvvizsgát, gyakorlati vagy vezetői tapasztalatot nem igényel a pozíció, így pályakezdők is jelentkezhetnek buszsofőrnek.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  A munkaköri leírás tartalmazza továbbá a munkavállaló kötelességeit és jogait is. Ezek között szerepel az, hogy megfelelően tudja üzemeltetni a buszt és biztonságosan tudja szállítani az utasokat. A munkavállalói feladatok között fellelhető az első ajtós felszállási rend technológiájában előírt feladatok elvégzése, valamint a vonatkozó vezérigazgatói utasításnak megfelelően a jegyértékesítési feladatok ellátása is.

  Tavaly a bruttó átlagfizetés alapfokú végzettséggel rendelkezők számára 149 500 forint volt, mely 99 400 forint nettó fizetésnek felel meg. Ezzel összehasonlítva, a sofőröknek ígért legalább 200 ezer forintos nettó bér jelentősen jobbnak tűnik.

  A Vasárnapi Hírek néhány napja azt közölte: a hármas metró felújításának kezdetéig száz, 2018-ban pedig 250 buszsofőrt kéne felvenni a céghez. Egy új vezérigazgatói utasítás alapján bruttó 100 ezer forint ajánlási díjat fizet a cég minden olyan dolgozónak, aki sikerrel ajánl be buszvezetőt a vállalathoz.

  Amennyiben valaki nem sofőrt, hanem gyakornokot hoz, annak bruttó 80, míg tanuló esetén 40 ezer forint üti a markát.

  Kommentek:

  Top 16