• Belföld
Faktor

Újabb lépés az elektronikus jegyrendszer felé, ide is beléptető kapukat telepít a BKK

A rendszert egyelőre csak tesztelik.

Engedélyt kapott a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) beléptető kapuk telepítésére a 4-es metró több állomásán. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésének hivatalosan még nincs céldátuma.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kormány honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó vasúti közlekedési hatóság november 8-án kiadta a beléptető kapuk létesítési engedélyét a 4-es metró Kálvin téri és II. János Pál pápa téri állomására a BKK meghatalmazása alapján eljáró pro Montel Zrt-nek. Az elérhető dokumentumok szerint már az Újbuda-központ állomás esetében szeptember óta tart az engedélyezési eljárás, az ügyintézés pedig 4 hónapig tarthat.

Legutóbb szeptemberben arról tájékoztatta a Napi.hu-t a BKK, hogy céldátuma sincs a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetésének, jelenleg a rendszer működtetéséhez szükséges infrastruktúra telepítése, szoftverfejlesztések, oktatások, illetve a tesztelés zajlik. A tervezett 11 ezer jegyérvényesítő készülékből csak néhányat szereltek fel 29 buszra és trolibuszra (például a 76-os trolin), valamint a Deák téri metróállomáson és a közvágóhídi (H6-os HÉV) állomáson is lehet már találkozni az érvényesítő készülékekkel és a beléptetőkapukkal.

Az elektronikus jegyrendszer és a beléptető kapuk az ígéretek szerint nagyon modernek lesznek. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy a bérletvásárlást és az utazási egyenleg feltöltését a jövőben el lehet majd intézni az interneten vagy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is. A BKK-automaták is kiegészülnek az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó szolgáltatásokkal: alkalmasak lesznek bérletvásárlásra, pótdíjfizetésre, valamint egyenlegfeltöltésre is. "A metró- és a kiemelt HÉV-állomások automatikusan működő beléptetőkapukkal lesznek lezárva. A kapukon kizárólag azok juthatnak át, akik érvényes kártyával és termékkel vagy egyenleggel rendelkeznek. Kilépéskor a beléptetőkapuk automatikusan nyílnak, újabb érvényesítésre egyelőre nem lesz szükség" - olvasható az elektronikus jegyrendszer tájékoztató oldalán.

Hogy mindez mikorra válik valósággá, az még kérdéses.

Kommentek:

Top 0