• Külföld
faktor

Biztos menekültstátuszt jelentene, mégis eldobják a szírek

Több szír migráns dobja el iratait a határ környékén. Egy Szeged környéki férfi nagyon sok szír állampolgároknak kiállított dokumentumot talált a múlt héten. Volt közöttük szerb személyigazolvány, érvényes svéd tartózkodási engedély, Jordániában kiadott menekültstátuszt igazoló okmány is – mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1 hírcsatornának.

Ezek a dokumentumok megkönnyítenék az Európai Unióba való törvényes belépésüket, mégis eldobták őket. A szakértő szerint "nagyon-nagyon nyomós okuk kellett, hogy legyen", hogy egy szír útlevelet eldobjanak, amellyel most Németországban mindenféle regisztráció és menedékjog kérése nélkül három évig tartózkodhatnának. Szerinte az lehet a magyarázat, hogy talán valahol Európában vagy Európán kívül a hatóságok célkeresztjébe kerültek, talán terrorszervezetek oldalán harcoltak.

Az M1 Híradója szerint az eldobált dokumentumok között hasznos tudnivalók is voltak. Ezek általában a vándorlás útvonalát jelezték, tanácsokkal, térképekkel, de volt leírás az ujjlenyomatadás szabályáról is.

Top 0