• Külföld
Faktor

Biztonsági konvoj szállította a bíróságra Abdeslamot

Megérkezett a párizsi központi bíróságra a tavaly november 13-i merényletek elkövetésével gyanúsított Salah Abdeslam, akit pénteken hallgatnak meg először a francia bírák. A fegyveresek által őrzött férfit helikopterrel vitték Párizsba, ahonnan autóval szállították át a központi bíróságra.

A képre kattintva galéria nyílik!
(Fotó: Europress / Matthieu Alexandre - AFP)

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotó: Europress / Matthieu Alexandre - AFP)

A nyomozók szerint Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihádista csoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett november 13-án Párizsban.

Abdeslamot április 27-én adtak át a belga hatóságok Franciaországnak, és azóta egy szigorúan őrzött börtönbiztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. Az európai körözési listát vezető 26 éves férfit március 18-án fogták el Brüsszelben négy hónapos hajtóvadászat után.

A belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal vádolják. Abdeslam francia ügyvédje április végén azt ígérte, hogy védence részletesen elmeséli a történteket a bíráknak a következő meghallgatás során. Első vallomásában azt mondta, neki is fel kellett volna robbantania magát tavaly novemberben Párizsban, de végül meggondolta magát. Belga ügyvédje nem becsülte túl sokra védence értelmi képességeit: mint fogalmazott, "annyi esze van, mint egy hamutartónak".

Ha Abdeslam együttműködik az igazságszolgáltatással és válaszol a bírák kérdéseire, a zártkörű meghallgatás akár egy teljes napig is eltarthat – mondta el a Reuters brit hírügynökségnek az esetet jól ismerő egyik forrás.

Top 0