• Autó
Autószektor

Bírság autóban dohányzásért - Vajon hazánkban is bevezetik?

Pár hete jelent meg a hír, miszerint Olaszországban azon vitáznak szakértők, és döntéshozók, hogy bevezessék azt a törvényt, ami teljesen megtiltaná és szankcionálná az autóban dohányzást. Érdekesség, hogy már jelenleg is törvény tiltja a füstölést, ha terhes nő, vagy gyermek utazik a gépkocsiban. Jobban körülnézve ez már nem csak ott, hanem számos más európai országban is tiltólistás cselekedet. Vajon nálunk mikor várható a törvény bevezetése?

A nemdohányzók védelmében

Szinte heti rendszerességgel találkozom olyan esettel, amikor egy óvatlan pillanatban az előttem haladó autóból repül a cigarettacsikk, ami ki tudja hol áll meg? Jobb esetben az aszfaltra, rosszabb esetben a mögötte közlekedő autó karosszériájára érkezik. Aki pedig kapott már a nyakába motorosként, vagy kerékpárosként izzó cigarettacsikket, biztosan megfogalmazta gondolatait az autóban dohányzásról, és annak környezetre gyakorolt romboló hatásairól. Tiszteltben kell tartani a dohányzó közösséget is, hiszen ők a kisebbség, akik remélhetőleg tisztában vannak káros szenvedélyük negatív következményeivel is, ezért nehéz ebben az esetben igazságos párhuzamot vonni. Hiszen el tudom képzelni, hogy léteznek olyan dohányosok, akik nem szeretnék terhelni a körülöttük élőket a számukra élvezetet okozó szokásuk melléktermékeivel, ezért ha éppen autójukban dohányoznak, akkor egy erre rendszeresített hamutartóba gyűjtik a cigarettacsikkeket. Ha pedig másokkal együtt utaznak, akkor igenis megtisztelik embertársukat annyival, főleg ha kiskorúakról van szó, hogy kibírják azt a hosszabb-rövidebb időszakot füstmentesen.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Szeretném azt remélni, hogy ez nem csupán utópisztikus képzelgés, és a káros szenvedéllyel élők képesek úgy élni mindennapjaikat, hogy tiszteletben tartják a többiek egészségét, és bántja a szemüket akár csak egy utcán heverő cigarettacsikk is. Sajnos a hétköznapi példák azért nem ennyire élére állítva mutatják a valóságot, és talán éppen ennek tudatában lenne itt az ideje egy kicsit megreformálni ezt az egészségtelen, és autóban akár veszélyessé is válható szokást.

Az európai szabályozás

Kicsit utánanézve a tervezett olasz szabályozásnak, több követendő példára is bukkanhatunk Európában. Franciaországban, Ausztriában, Görögországban, Angliában, és Olaszországban ugyanis már jelenleg is büntetés jár annak, aki úgy dohányzik autójában, hogy vele kiskorú, vagy terhes nő is együtt utazik. Németországban pedig azt is büntetik, ha valaki kidobja autójából az égő cigarettacsikket. Persze a törvény betartatása koránt sem egyszerű, hiszen tetten kell érni a delikvenst, és az sem árt, ha erről bizonyíték is rendelkezésre áll. Persze a szabályok ellenére az érintettek hozzáállása is érdekesen változhat a témában, főleg annak tudatában, hogy például az Egészségügyi Rendszertudományi Iroda által készített kutatás szerint azok a dohányosok, akik autóval rendelkeznek, tízből heten nem engedik az autóban füstölést. 12% engedélyezi néha, 16% pedig mindig.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A dohányzás autóban való engedélyezése szorosan összefügg tehát a dohányzási szokásokkal, hiszen a dohányzók kétharmada engedélyezi a dohányzást az autóban, a nemdohányzóknak pedig csak 13%-a. Viszont a nemdohányzók 87%-a sosem engedélyezi az autójában a dohányzást. Ebből is látszik a témához való vegyes hozzáállás. Egy másik kutatás, amit a Harvard Egyetem kutatói készítettek még 2006-ban, világosan kimutatja, hogy akkor a legmagasabb a légutakba bekerülő részecskék és a szén-monoxid koncentráció, amikor felhúzott ablak mellett autózunk. Igaz, hogy nyitott ablaknál, kisebb sűrűségben vannak jelen az említett részecskék, viszont a káros anyagok koncentrációja még így sem csökken le a biztonságos szintre. Jó tudni azt is, - amit e kutatás is alátámasztott-, hogy a passzív dohányzásból származó részecskék lerakódnak és beszivárognak az utastér elemeire, tehát a műszerfalra, ülésekre, de akár a gyermekülésre is, amivel az abban utazó kisgyermek minden utazás alkalmával érintkezik. Tehát ezzel akkor is veszélyeztetjük a gyermeket, ha csak akkor dohányzunk a gépjárműben, ha nem együtt utazunk vele. A kutatások továbbá kitértek, a dohányzó, és nemdohányzó autók utasterének levegőminőségére is, amiből kiderült, hogy a dohányzók autójában a levegő káros finomrészecske-tartalma körülbelül tízszer annyi volt, mint a nemdohányzó sofőr és utasok által használt járműben.

Mit mond a KRESZ?

A KRESZ szó szerint nem érinti a dohányzás kérdését a privát gépjárművekben. Hazánkban az alaptörvényben rögzítik a jogot a testi, és lelki egészséghez, ami mindenkit megillet. Állami szabályozás jelöli ki tehát a dohányzással kapcsolatos törvényeket. (pl. a közintézmények, vagy iskolák környékén tiltott dohányzást.) Viszont az autóban cigarettázást nem tiltja, illetve nem tér ki arra az esetre sem, ha kiskorú is elszenvedője a passzív dohányzás káros hatásainak. Érdemes lenne tehát felülvizsgálni a jelenleg nem kifinomultan szabályozott témát, és nem az egyéni intelligenciára bízni ezt a kényes kérdést.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Ön mit gondol? Valóban igazságtalan lenne a szabályozás azokra nézve, akik eddig is tudtak kulturáltan füstölni, netalán csak a kollektíven alkalmazott törvény lehet hatásos a változtatásban? Ossza meg véleményét facebook oldalunkon. szükséges megalkotni a törvényt.  Én totál igazságtalannak érezném, ha ezért megvágnának, nagyon ritkán bagózok kocsiban, ennyit hadd lehessen már. Egyszerűen csak ésszel kéne csinálni, abból ritkán van baj. Mondjuk kihalt országúton ezután is lehet majd, hiszen kilométerekről kiszúrod a bütyköst. Ha viszont épp a kezedben a parázsló dekk, mikor utolér, az jelentősen növelheti a balesetveszélyt, hiszen arra fogsz koncentrálni, hogy valahova eltüntesd anélkül, hogy gyanússá válnál, tehát nem is nagyon lassíthatsz.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0