• Krimi
Faktor

Kevés a bíró: nem tudják tárgyalni az időseket kifosztó férfi ügyét

Pénteken tartották volna Zalaegerszegen két, időseket kifosztó férfi ügyének másodfokú tárgyalását. A Zalaegerszegi Törvényszék viszont a saját kizárását kérte, mert egy novemberi, alkotmánybírósági határozat alapján nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani.

A törvényszék csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a büntetőügyben szokásosan háromtagú bírói tanácsnak kellene döntenie, a törvényszék viszont az Alkotmánybíróság 21/2016. (XI.30) számú határozatában foglaltakra figyelemmel kizárási okot jelentett be.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint ugyanis alkotmányos követelmény, hogy a büntetőügyben "ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el". A háromtagú másodfokú tanácsban ezért nem lehet olyan bíró, aki az elsőfokú bíró által hozott végzéseket felülbírálta.

A tárgyalás elmarad.

A tárgyalás elmarad.

A péntekre kitűzött ügyben a törvényszék bírái közül szinte mindenki eljárt már ilyen ügyekben, ezért nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani. A törvényszék kizárásáról ezek után a Pécsi Ítélőtábla fog dönteni.

Az elmaradó tárgyaláson egy tavaly márciusban, időseket kifosztó férfiak ellen született ítélet fellebbezését tárgyalták volna.

A három vádlott 2013-ban Zala és Vas megye kistelepülésein élő idős, egyedülálló embereket hívogatott telefonon. Rokonuknak adták ki magukat, és balesetre, betegségre hivatkozva 23 alkalommal pénzt, illetve értéktárgyakat szereztek meg a 70 és 94 év közötti sértettektől. A vádlottak néhány 10 ezer forinttól milliós nagyságrendig kaptak pénzt vagy arany ékszereket az idősektől.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2016 márciusában kéttucatnyi csalás és annak kísérlete miatt az elsőrendű vádlottat négy év hat hónap börtönre, a másodrendű vádlottat négy év három hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat pedig két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte. A vádlottakat több mint három millió forint kártérítésre is kötelezték.

Az ügyész és a harmadrendű vádlott tudomásul vette az elsőfokon született ítéletet, a másik két vádlott és védője azonban fellebbezett, ezért tárgyalták volna másodfokon az ügyet a Zalaegerszegi Törvényszéken.

Kommentek:

Top 0