• Külföld

Bírálta az Apple-t az igazságügyi miniszter

Az amerikai igazságügyi miniszter egy kiberbiztonsággal foglalkozó konferencián nyíltan bírálta egy New York-i bíróság döntését, miszerint az Apple-nek nem kell együttműködnie a hatóságokkal egy okostelefon titkosításának feloldásában.

Loretta Lynch élesen bírálta a bíróságot és az Apple magatartását is. A politikus a San Franciscóban évente megrendezett, a számítógépes biztonsággal foglalkozó konferencián mondott beszédet.

"Megvan a kockázata, hogy az az érzet alakul ki, mintha ez az ügy nem rólunk, mindannyiunkról, hanem az Apple-ről szólna. De döntenünk kell: hagyjuk-e, hogy egy vállalat - még ha nagy vállalat is és még ha csodás termékeket gyárt is -, hogy egyetlen cég döntse el ezt az ügyet mindannyiunk számára? Hagyjuk, hogy egy vállalat döntse el, hogyan vezessenek egy nyomozást?" - kérdezte Lynch. Beszéde után azt is mondta, hogy a kormány olyan, mint amikor egy bűnügyi nyomozáshoz a rutin házkutatási engedély lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy átvizsgálja a bűnügy helyszínét és bizonyítékokat keressen. A miniszter lényegében megismételte azt, amit a konferencián Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója mondott. Rogers azt mondta, hogy a kormányzat szeretne együttműködni az informatikai cégekkel annak érdekében, hogy eredményesen vehesse fel a harcot a szélsőségesek és a hackerek ellen. Az informatikai szakemberek szerint az okostelefonok kódjának feltörése, még ha csak egyszer történik is meg, beláthatatlan következményekkel járhat a számítógépes biztonságra. A Microsoft bejelentését, miszerint az Apple álláspontját támogatják majd a várható perben, óriási taps fogadta.   

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16