• Külföld
Faktor

Felháborodtak, mert betiltották a karácsonyt

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet élesen bírálta Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, akik akár 5 év börtönt is kaphatnak, ha megszegik a rendelkezést.

A Twitter közösségi portálon Phil Robertson, a HRW ázsiai részlegének igazgatóhelyettese azt írta: "Miért fél Brunei teljhatalmú diktátora a Mikulástól? A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat".

A borneói szultanátus tavaly jelentette be először a tilalmat, miután bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát. Idén december elején a vallási ügyek minisztériuma megerősítette a tilalmat. Aki megszegi a törvényt, 5 év börtönt, és 20 ezer dolláros pénzbírságot kaphat. A tárca szerint a karácsony csak árthat a muszlim hívőknek - írja az MTI.

A rendelkezés szerint nem használhatnak keresztény szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, nem énekelhetnek karácsonyi énekeket és nem küldhetnek karácsonyi üdvözleteket. A keresztények, akik az ország félmilliós lakosságának 9 százalékát teszik ki, megünnepelhetik a karácsonyt, de csak privát körben.

Top 0