• Külföld
Faktor

Adózzon a robot is, ne csak a gyári dolgozó - javasolja Bill Gates

A robotok nem fizetnek személyi jövedelemadót és társasági adót sem, ezáltal pedig igazságtalan előnyökhöz jutnak az emberekkel szemben - legalábbis Bill Gates, a Microsoft informatikai óriásvállalat társalapítója szerint. Gates azt javasolta, hogy a kormányok vessenek ki robotadót az automatizálás lassításáért.

Meglepő álláspontnak tűnik ez a világ leggazdagabb emberétől, aki bízik a technológia fejlődésében, és a mesterséges intelligencia fejlesztésében is az egyik főszereplő. Javaslatát azonban ésszerűen megmagyarázta a Quartz (qz.com) című gazdasági honlapon a napokban megjelent nyilatkozatában.

Gates rámutatott, hogy a robotok megjelenésével és fejlesztésével rengeteg ember munkáját lehet helyettesíteni, az automatizálás pedig egy sor foglalkozást megszüntet. Nagyon fontos ezért, hogy ellenőrizni lehessen ezt a változást, és legalább egy időre lassítsák az automatizálást és finanszírozni tudják az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait.

Fotó: Europress - Getty Images/Ryan Pierce

Fotó: Europress - Getty Images/Ryan Pierce

"Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa" - mondta Gates, aki szerint ez lehetővé teszi, hogy az emberek ne féljenek az innovációktól – írja az MTI.

"Az adó határozottan jobb, mintha egyszerűen megtiltanának bizonyos dolgokat" - vélte a milliárdos amerikai üzletember, aki a robotadóból származó bevételeket egyebek között idős emberek gondozására és rászoruló gyerekek taníttatására fordítaná.

Gates ötlete egyébként nem teljesen újkeletű. A robotizálás és a robotok utáni adó kivetését egy sor európai szocialista politikus is támogatja, köztük Benoit Hamont, a francia Szocialista Párt megválasztott elnökjelöltje. Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan - köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója - inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és fogyasztók viselnék ennek a terhét.

Az Európai Parlamentben azonban éppen a napokban, február 16-án utasították el a robotadó bevezetését célzó törvényjavaslatot.

Bill Gates egyébként szombaton is az egész emberiség sorsára ható jelenségekről beszélt. Azt mondta, hogy egy világméretű járvány bármikor kitörhet, ezért az ilyesmire is fel kell készülnünk. "A járványügyi szakemberek azt mondják, hogy egy levegőben terjedő vírus kevesebb mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és valószínű, hogy a következő 10-15 évben fel fogja ütni a fejét egy ilyen járvány. Azáltal, hogy nem veszünk tudomást az egészségügyi és a globális biztonság közötti kapcsolatról, veszélybe sodorjuk magunkat" - mondta.

Kommentek:

Top 0