• Külföld
Faktor

Ők az igazi példaképek: rájuk néznek fel a legtöbben a világon

A világ 35 országából kérdeztek meg embereket arról, hogy kit csodálnak a legjobban.

A YouGov nevű közvélemény-kutató intézet 37 ezer embert kérdezett meg 35 országból arról, hogy kit csodálnak a leginkább az ismert emberek közül.

Az összes válaszadót figyelembe véve a legcsodáltabb férfi Bill Gates, míg a legcsodáltabb nő Angelina Jolie lett. A férfiaknál Barack Obama és Jackie Chan követi a Microsoft-alapítót, míg a nőknél a második helyet szintén az Obama család vitte el, a korábbi First Lady, Michelle. A harmadik helyezett Oprah Winfrey lett.

Fotó: Europress - AFP/Joshua Lott

Fotó: Europress - AFP/Joshua Lott

A magyarokat meg nem kérdező kutatás szerint a korábbi amerikai elnök megelőzte a jelenlegit, Donald Trumpot, aki a 17. lett a férfiak listáján, de Putyin orosz elnök is csak a hatodik. Obama egyébként minden országban csodáltabb, mint Trump, Oroszországot kivéve, ahol utóbbi a 11., míg előbbi a 12. lett. Az Egyesült Államokban volt még viszonylag szoros köztük a verseny, az első két helyet foglalják el.

Angelina Jolie a nők közötti első helyét 8,2 ponttal érte el, ami a férfiaknál csak a harmadik pozícióra lenne elég. Az évente elkészített tanulmány első helyezettje eddig mindig Gates volt. 2015 óta, amióta van külön férfi és női lista, pedig mindig Jolie nyerte a női kategóriát.

A nőknél az első húszba bekerültek közül tizennégyen előadók (színészek, tévések, énekesnők), bár páran a humanitárius munkájukról is ismertek, mint Jolie vagy Emma Watson. A férfiaknál a lista elején ezzel szemben főként olyanok szerepelnek, akik a politikából, gazdaságból, sportból érkeztek.

Relatív jól szerepeltek a listán olyanok, akik nem feltétlen elismertek a nyugati világban: Kína elnöke, Hszi Csin-ping a negyedik lett, őt a szintén kínai üzletember, Jack Ma követi. De szerepel a férfiaknál az első húszban még pakisztáni politikus, indiai miniszterelnök, színész, hongkongi színész. Míg a nőknél a 11. helytől mindenki új szereplője a húszas listának.

A felmérést a YouGov munkatársai két kérdés elegyítésével készítették el, az egyik arról szól, hogy csodálják-e az adott személyt a válaszadók, a másik pedig, hogy mennyire. Emiatt lehet az, hogy noha Barack Obama 19 országban lett az első helyezett, Gates pedig hatban, mégis utóbbié lett a globális elsőség. A listát itt böngészheti.

Kommentek:

Top 0