• Belföld
Faktor

A magyarok rettegve ülnek biciklire, ez segíthetne a helyzeten

A Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatása szerint a magyar 18-69 évesek közel 70 százalékának van saját biciklije, és 65 százalékuk, ha csak alkalmanként is, de szokott kerékpározni, ötödük szinte minden nap biciklire pattan. Az emberek legfeljebb 10 ezer forintot költenek évente a biciklijükre, de ha újat vesznek, akkor se költenek 60 ezer forintnál többet.

A lakosság kétharmada a biciklit a mindennapi közlekedésre alkalmas eszköznek tartja. Viszont ugyanennyien gondolják azt is, hogy még mindig nincs Magyarországon elég bicikliút ahhoz, hogy a kerékpár a mindennapi közlekedés része legyen. A biciklizők többségét (68%) leginkább az motiválná, ha több lenne a kerékpárút, de a jelenlegi körülmények között csak négyből egy felnőtt közlekedik rendszeresen kerékpárral.

Illusztráció.

Illusztráció.

Budapesten kívül a nagyvárosokban a legalább hetente kerékpározók aránya 38 százalék, míg vidéken az emberek 41 százaléka pattan biciklire. A legtöbben a 18-29 és 40-49 éves korosztályokból használják ezt az eszközt és jellemzően inkább a férfiak. A városiak 21 százaléka, míg a falusiak 28 százaléka használja naponta a biciklit. A legtöbben vásárlás és az ügyintézés céljából tekernek (41%).

A kerékpározás előtérbe kerülését számos tényező gátolja. A friss kutatási adatok szerint visszatartó tényező például, hogy a nem vagy csak ritkán biciklizők körében 53 százalék azoknak az aránya, akiknek nincs is kerékpárjuk. A teljes lakosságon belül 69 százaléknak van biciklije, ami növekedés az elmúlt évekhez képest, hiszen működőképes 2009-ben csupán 43 százalékuknak volt. Ezen kívül 37 százalék véli úgy, hogy nehezen megközelíthető az úticélja és 35 százalék tart az autós forgalomtól. Az egészségi, fizikai állapot is szerepet játszik még (35%) és a lopástól való félelem (31%) mellett.

A kiterjedtebb kerékpárút-hálózat (68%) mellett erős motivációt jelentene a már most is kerékpározóknak, ha nem kellene az autósok miatt (67%), illetve a lopástól tartani (66%).

Az emberek 82 százaléka gondolja úgy, hogy aki kerékpárral közlekedik, tesz az egészségéért és óvja a környezetet (87%). 57 százalékot gyakoribb tekerésre motivál, hogy jobbá válhat a levegő minősége - derült ki a felmérésből.

Kommentek:

Top 0