• Tech
Faktor

Újabb hatalmas átverés terjed Facebookon, ne dőljön be a felhívásnak

A felhívás azt ígéri, hogy néhány betű beírásával fontos dolgot tudhatunk meg a saját fiókunkról.

Sorra dőlnek be a magyar felhasználók annak a Facebookon terjedő, komoly átverésnek, amely azt ígéri: mindössze három betű beírásával kideríthető, biztonságban van-e az illető fiókja, ahhoz hozzáfértek-e valaha illetéktelenek.

Illusztráció.

Illusztráció.

A három betűt a vonatkozó bejegyzés alá kell beírni, így is kideríthető, van-e valamilyen biztonsági probléma az illető Facebook-fiókjával – lényegében ezt ígéri az a felhívás, amely március vége óta terjed a közösségi oldalon, de a magyar felhasználóknál csak a napokban terjed igazán.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A gyakran Mark Zuckerberg fotójával illusztrált bejegyzés szövege szerint a közösségi oldal atyja egy új, mindenki számára kényelmes megoldással állt elő, hogy pár pillanat alatt kideríthető legyen, történt-e visszaélés az adott felhasználó fiókjával, valamilyen külső támadás úján. A felhívás szerint elég hozzászólásként beírni azt, hogy BFF, és ha a szöveg zöldre vált, az azt jelzi, hogy minden rendben, a fiókhoz tartozó felhasználói adatok biztonságban vannak. Ha marad normál, fekete a betűszín, akkor pedig érdemes jelszót változtatni.

    A BFF a „Best Friends Forever”, vagyis a „mindörökre barátok” kifejezésből alkotott mozaikszó, mely egyébként hosszú ideje része az internetes nyelvhasználatnak, az angolszász világban a legelterjedtebb internetes rövidítések egyike. Itthon kevésbé használatos, és az angol kifejezést ismerők is sorra dőlnek be az átverésnek, és írják be a három karaktert Facebookon - figyelmeztet a HVG.

    Hogy kinek a beírása jelenik meg zöld szöveggel és kié nem, az tulajdonképpen a véletlen műve. Csupán annyi derül ki belőle, hogy az adott felhasználói fióknál aktiválta-e már a Facebook a vonatkozó, bizonyos kulcsszavakat elszínező funkciót.

    Kommentek:

    Top 16