• Külföld

Bezárt egy iskola az Allahról szóló feladat miatt

Bezárt egy iskola pénteken az Egyesült Államokbeli Virginia államban, miután az egyik földrajz óra miatt nagyon dühösek lettek a szülők. A felháborodást ez a mondat váltotta ki: "Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed Allah hírnöke".

fotó: Riverheads High School/Facebook

fotó: Riverheads High School/Facebook

Egy héttel ezelőtt a Riverheads Középiskolában a diákok a Közel-Keletről tanultak. A tananyagnak az arab kalligráfia, vagyis a díszes kézírás gyakorlat is része volt. A következő szöveget kellett arabul leírniuk: "Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed Allah hírnöke" - közölte a BBC.

Néhány diák ezt határozottan visszautasította azzal, hogy sosem írna le ilyet, több szülő pedig azonnal a tanár kirúgását követelte. Az iskola vezetői pénteken még azt mondták, természetes, hogy ilyet tanítanak, hiszen egy-egy régió vallásának és nyelvének megismerése is a földrajzórák szerves része. Azt is mondták, hogy ennek a leckének az a célja, hogy az arab nyelv összetettségét mutassa be, és nem az, hogy bármilyen vallási rendszert támogasson.

Szerdára viszont akkorára dagadt a botrány, vagyis annyi panasz érkezett a szülőktől, hogy jobbnak látták bezárni az iskolát, hogy kivizsgálhassák az ügyet. Azt mondták, konkrét fenyegető üzenetet ugyan nem kaptak, de jobb az óvatosság. "Úgy tűnik, ismét győzött a félelem" - ezt mondta a News Virginian nevű újságnak az egyik érintett. A napilap Facebook oldalán is heves vitát váltott ki a mondat. Egy férfi azt írta: "patrióta őseink forognak a sírjaikban", egy másik posztoló pedig azt kérdezte, "ezek a szörnyű emberek hogyan hagyhatják el mindennap az otthonaikat?"

Az iskolában megígérték, hogy a következő osztályok hallgatóinak már nem vallásos mondattal kell megoldaniuk a kalligráfiai gyakorlatot.

Top 0