• Külföld
Faktor

Betiltották a gyerekházasságokat

A guatemalai törvényhozás betiltotta a gyerekházasságot. A nőjogi szervezetek szerint ennek már éppen ideje volt, de figyelmeztettek arra, hogy vidéken nagyon nehéz lesz betartatni az új törvényt.

A közelmúltban megszületett törvény a házasodás korhatárát 18 évre emelte. Bírói engedéllyel azonban a 16 éves lányok továbbra is férjhez mehetnek.

A lányok ugyanis eddig 14 évesen, a fiúk 16 évesen házasodhattak. Ennek hatására a lányok 7 százaléka 15 éves korára, 30 százaléka 18 éves korára már férjnél van Guatemalában. Az országban születő gyerekek negyedét pedig tinédzser anyák szülik. Ez még Latin-Amerikában is szokatlanul magas aránynak számít.

Nőjogi szervezetek szerint a törvény most segíthet abban, hogy kevesebb tinédzser essen teherbe és maradjon ki emiatt az iskolából.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 15-19 éves lányok halálozásánál globálisan a második vezető halálok a terhesség és szülés szövődményeire vezethető vissza. A serdülő anyák újszülött gyermekei is nagyobb halálozási kockázatnak vannak kitéve, mint a húszas éveikben járó nők gyermekei.

Évente egyébként világszerte több mint 15 millió lány köt házasságot 18 éves kora előtt a Girls not Brides kampánycsoport adatai szerint.

Top 0