• Külföld
Maksa Mónika

Betiltották a fenyát

Oroszország börtöneiben a rabok nem káromkodhatnak, nem beszélhetnek évtizedek óta használt tolvajnyelvükön. Az orosz igazságügyi minisztérium ugyanis betiltotta a rabok által használ szlenget, a "fenyát".

Az Interfax hírügynökség szerint a trágárságokkal teli szlenget, amelyet a rabok használtak és „fenyá”-nak nevezik, a minisztérium betiltotta. A tiltás - ahogy fogalmaznak - összhangban áll az orosz elnök, Vlagyimir Putyin káromkodásellenességével. Az államfő tavaly mindenféle trágárságot betiltott az orosz televíziókban, filmekben, színházakban és újságokban is. Putyin ezen lépését sokan úgy értékelték, hogy a családi értékeket próbálja ezzel az orosz ortodox kereszténység szellemében megóvni.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Putyin már korábban is megpróbálta a „fenyát” kiirtani. 2013-ban a börtönőröknek tiltották be a több évtizede létező szleng használatát, akkor a minisztérium fenyegetőnek, sértőnek és rágalmazónak nevezte azt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A „fenyát” a táborokban és a börtönökben használják, és több ezer szót és kifejezést tartalmaz. Az összes bűnügyre és a hozzájuk tartozó dolgokra van külön szava, a holttesttől az átverésekig. A nyelvet azonban már nem csak a rabok használják, a „fenya” az orosz köznyelvbe is beszivárgott, sokan pedig úgy használják, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy tolvajnyelven beszélnek – írja az Independent.

    Top 16