• Élet
Faktor

Betegség nehezíti meg a magyarok életét, főleg a nők érintettek

A magyar férfiak 22,8 százaléka és a nők 30,4 százaléka él együtt tartós betegséggel.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

A 16 évesnél idősebb magyarok 26,9 százaléka él együtt olyan tartós betegséggel, amely valamekkora mértékben akadályozza őt mindennapos feladatainak ellátásában. Meglepő, hogy a nők súlyosabban érintettek, mint a férfiak, ám ez nem csak Magyarországon van így, az EU-ban nincs olyan ország, ahol fordítva lenne.

A magyar férfiak 22,8 százaléka és a nők 30,4 százaléka él együtt olyan tartós betegséggel, amely valamekkora mértékben akadályozza mindennapos teendőinek elvégzésében - olvasható ki az Eurostat 2016-os adataiból. 

Ezzel az értékkel az EU középmezőnyében helyezkedünk el, ám érdemes óvatosan értelmezni az adatokat. Sok tényező miatt változhat ugyanis személyről-személyre és országról-országra is ez az érték. Függhet például attól, hogy mit tekint valaki akadályoztatásnak, illetve, miről érzi úgy, hogy mindennapos feladatának számít. Ezeket pedig sokszor a személyiségjegyeken túl a helyi kultúra is befolyásolja.

Az EU-ban Lettországban, Ausztriában és Portugáliában a legrosszabb a helyzet, ahol sorrendben 37,4, 34,2 és 33 százalék volt a fent részletezett mutató - írja a Pénzcentrum. A legkevésbé érintett országok pedig Svédország (12,6%), Málta (12,2%) és Ciprus (15,7%). A legnagyobb különbséget férfiak és nők között Romániában figyelték meg (10,2 százalékpont), a legkisebbet pedig Írországban (0,2 százalékpont). Az EU-s átlag a különbség tekintetében 4,6 százalékpont, Magyarországon figyelték meg a hetedik legnagyobb különbséget (7,6 százalékpont).

Kommentek:

Top 0