• Belföld
Faktor

Üresek az ágyak a kórházakban, de egyáltalán nem ez a baj

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint 2017 februárjában országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon. 2015-ben viszont még több mint 69 ezer volt. A februári ágykihasználás pedig meg sem közelítette a száz százalékot.

A legjobb ágykihasználtsági statisztikai adattal Baranya megye rendelkezik, ahol a betegágyak 81 százalékában feküdt beteg, az utolsó pedig Nógrád megye, ahol valamivel több, mint 61 százalék ez a mutató. Az országos ágykihasználtság 76 százalék volt. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az aktív ágyak esetében a százszázalékos ágykihasználtságot nem szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi osztályokra, baleseti osztályokra vagy fertőző osztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy – mondta Kincses Gyula egészségpolitológus a Világgazdaságnak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A várólisták okozzák inkább a problémát, de egy hónap a várakozási idő például egy mandulaműtétre, az nem számít soknak. Valójában a gerincstabilizációs műtétek, a csípő- és térdprotézis-műtétek jelentenek súlyos problémát: ezekre sokszor egy évnél is többet kell várni.

    A várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak – mondta Kincses Gyula. Az ágykihasználtságban és az elvégzett műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Hiszen látszik, hogy minden év végén a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti ki az intézményeket, és ilyenkor mindig csökkennek a várólisták is.

    Ha a várólistákat szeretnék csökkenteni, akkor a kritikus területeket kellene kiemelt és célzott finanszírozással támogatni. Továbbá azzal lehetne eredményeket elérni, ha az egynapos sebészeteket fejlesztenék, ami nagyon sokat tudna javítani a betegellátás helyzetén – tette hozzá Kincses Gyula.

    Kommentek:

    Top 16