• Élet
Kovács Noémi
Kovács Noémi

Beteg lehet a sok munkától

A 8 óra munka-8 óra pihenés-8 óra szórakozás alap hármasát nehéz betartani, ha az ember kötetlen munkaidőben dolgozik. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy nincs vége a munkának. A pihenés és a feltöltődés hiánya pedig legyengült immunrendszerhez és akár súlyos betegségekhez is vezethet. Ugyanakkor az sem tesz jót, ha nem kell bejárni a munkahelyre vagy éppen részmunkaidőben dolgozik valaki.

Komoly stresszt okozhat, ha elmosódik a munka és az otthoni élet közötti határvonal. Az irodán kívül, otthon, szabadúszóként vagy részmunkaidőben „dolgozó” alkalmazotti lét ugyanis elszigetelheti az embert a közösségtől és a karrierlehetőségektől. Arról már nem is beszélve, hogy közben folyamatosan életben tartja az úgynevezett „legeltetési ösztönt”, amelyben magas szinten vannak jelen a stressz hormonok.

A rugalmas munkavégzés, vagyis a kötetlen munkaidő is növelheti a rossz munkakörülmények és a kollégák közötti vitás helyzetek kialakulásának kockázatát. Tehát többet árt, mint használ. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy ösztönzi az "always on" kultúrát, mert ilyen esetben nem kell kilépni a gyárból, így könnyen elfelejtjük, hogy be kellene fejezni, hiszen tornyosulnak a feladatok. Ezzel csak az a baj, hogy akinél sosem jön el a munkaidő vége, az sosem kapcsol ki. Ez az always on. Ez pedig súlyos lelki és testi áldozatokat követel.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Aki sokat idegeskedik, hamarabb lesz szívbetegA legfrissebb angol kutatás szerint valahányszor dolgozni kezd valaki, bárhol is legyen, megemelkedik a stressz szintje.

  "Ha valaki egyfolytában dolgozik, állandóan idegeskedik is, ilyenkor a rendszere sosem áll az alapszintre és nem regenerálódik " – mondta Dr Gail Kinman, a Bedfordshire Egyetem és a Brit Pszichológiai Egyesület foglalkozás-egészségügyi pszichológusa a Guardiannak. "Lehet, hogy alszik, mégsem alszik rendesen, ami lecsökkenti az immunrendszere hatékonyságát.

  Simon Wessely professzor, a brit Királyi Pszichiátriai Kollégium elnöke pedig azt mondta: "Nem tudjuk, hogyan lehetséges ez, de elég jó bizonyítékaink vannak arra, hogy kapcsolat van a munkahelyi pszichológiai körülmények és a szívbetegség között."

  Más vizsgálatok azt mutatták, hogy az emberek szeretnek gyorsan pihenni. Hajlamosak alkohollal és finom ételekkel lazítani. Tehát az egészséges táplálkozást, a testmozgást és a hobbit is háttérbe szorítja a sok munka, teret adva a kimerültségnek, a legyengült immunrendszernek és a betegségeknek, hogy a komolyabb bajokról már ne is beszéljük. Korábban már a rákot is összefüggésbe hozták a magas stressz-szinttel.

  Beteggé teheti az okostelefonja

  A technológia fejlődésének vannak előnyei, ugyanakkor káros mellékhatásai is lehetnek az egészségünkre nézve. Legalábbis akkor, ha elveszítjük a mértéket. Kinman szerint különösen nagy problémát jelent az, hogy az emberek az úgynevezett "legelésző" munka közben folyamatosan frissítik az e-mailjeiket, és a munkaidőn kívül is lebonyolítanak néhány munkájukkal kapcsolatos telefonhívást.

  Az is gond, hogy az okostelefonok megjelenésével intenzívebbé vált a munka. Sok embertől elvárják, hogy egyszerre több feladatot is meg tudjon oldani, vagyis divatba jött a multitask. Arról már nem is beszélve, hogy ha már kézben van a telefon, betegen is lehet vele dolgozni. Miért ne? Azért, mert nem csak beteg lesz, ha sokat dolgozik, azt sem hagyja, hogy a szervezete győzzön a betolakodó kórokozók felett. Így a gyógyulás is sokkal tovább tart.

  Top 16