• Pénz
Faktor

Egyre többet érnek a munkások, jelentősen többet keresnek, mint tavaly

Több mint ötödével kap többet ma egy a betanított munkás, mint egy éve, de a középvezetők bére csak az infláció mértékével emelkedett.

Az év eleje óta 7,6 százalékkal, egy éves időtávban pedig 14,5 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derült ki a Trenkwalder első negyedévi, közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.

A fizikai dolgozók körében egy év alatt 760-ról 870 forintra emelkedett az átlagos órabér. Ezen belül a szakmunkások átlagbére 812-ről 889 forintra (9,5 százalékkal) nőtt, míg a betanított munkát végző dolgozók a tavalyi első negyedév 701 forintos átlaga helyett immár 854 forintot (21,8 százalékkal többet) kapnak. Régiók szerint jelentős az eltérés az órabérek között: míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 770-800 forint közötti átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 910, míg Közép-Magyarországon 960 forint körül alakul.

A kép csak illusztráció.

A kép csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    „A fizikai órabérek növekedése csak részben köszönhető a minimálbér 15 százalékos idei emelésének" – állapította meg Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. A munkaerőhiány viszont egyre nagyobb probléma, „ezért a munkáltatóknak a jobb munkalehetőségekkel rendelkező régiókban csak akkor van esélyük megszerezni, illetve megtartani fizikai dolgozóikat, ha beszállnak a bérversenybe. Különösen a legalacsonyabb végzettségűekért folyik most a küzdelem, amit az is mutat, hogy a betanított munkakörök átlagos órabére az egy évvel korábbi 14 százalék helyett már csak kevesebb mint 10 százalékkal marad el a szakmunkásokétól.”

    A BDO Magyarország ugyanerre az időszakra vizsgálta meg a középvezetők béradatait. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2016 első negyedévéhez képest átlagosan 3,7 százalék volt. Az év elejéhez képest bekövetkezett emelkedés mértéke pedig mindössze 1,2 százalék volt.

    Kommentek:

    Top 16