• Pénz
Faktor

Sokkal kisebb lett a bérszakadék, ennyit nőttek a nettó fizetések

A negyedéves megyei nettó bérek statisztikái szerint az elmúlt pár évben egyre inkább mélyült a bérszakadék a legmagasabb és a legkisebb nettó bérrel rendelkező megyék között. Az év első negyedévében ugyan rendre voltak kisebb mérséklődések, de ekkora visszaesésre nem volt példa az elmúlt 4 évben.

A 2016-os 90,9 százalékos különbség 2017 első negyedévében 81,9 százalékra esett vissza. Bár a csökkenés megszokott, a mértéke egyáltalán nem az. Utoljára csak 2015 első negyedévében volt ennél kisebb a szakadék. A bérkülönbség mértéke azonban még így is nagyon magas, főleg annak fényében, hogy 2012 első negyedévében "csak" 69 százalékkal volt magasabb az átlagos nettó bér a legmagasabb összeget regisztráló megyében a legkisebbet jegyző területnél.

Illusztráció.

Illusztráció.

2017 első negyedévében a ranglista elejét és végét illetően nem történt változás. Továbbra is a fővárosban lehet átlagosan a legjobban keresni, 238 ezer forintot, mögötte jócskán lemaradva 191 ezerrel Győr-Moson-Sopron megye található. A rangsor legvégén pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerepe 131 ezerrel, előtte Békés 138 és Borsod-Abaúj-Zemplén 145 ezer forinttal. Az országos átlag az első három hónapban nettó 187 ezer forint volt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A fizetések átlagosan 11,1 százalékkal nőttek, ám meglehetősen nagy a szórás, hiszen a legnagyobb béremelkedés Heves megyében történt, 15,7 százalék, ugyanakkor a legkisebb növekedés a fővárosban történt, 6,3 százalékos – írja az mfor.hu.

    Kommentek:

    Top 16