• Külföld
Faktor

A hatóságok hibája miatt gyilkolt a berlini mészáros - hány áldozat kell még?

Újabb olyan terrortámadást tudhat maga mögött a világ, mikor a hatóságok birtokában volt a merénylet terveinek nagy része - tétlenségük miatt most 12 ember halt meg Berlinben.

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Alig több mint egy hónappal a berlini terrortámadás előtt az Iszlám Állam Twitteren és Facebookon keresztül is arra szólította fel híveit, hogy ismételjék meg a nizzai vérfürdőt. Arra buzdítottak mindenkit, hogy szerezzenek egy kamiont, amit használjanak fegyverként: hajtsanak bele a tömegbe, annyi áldozatot hagyva maguk után, amennyit csak lehet. Néhány hashtagben még a Németországra utaló DE nemzetközi jelzés is megjelent, ebből pedig azt is ki lehetett következtetni, melyik országban csapnak le a terroristák - írja a Fox News.

Ezeket az üzeneteket a német titkosszolgálat munkatársai is olvasták, elemezték – de ezen túl semmit nem tettek. Pedig Nizza után már nem lehetett kérdés, hogy egy ilyenfajta merényletet könnyen végrehajthat akár egyetlen, elszánt fanatikus is!

„A mai modern világban kihasználhatjuk a motorizált járművek halálos és romboló képességét. Ha előre megfontolt módon használjuk ezeket, rengeteg áldozatot szedhetünk. Hajtsatok bele nagy sebességgel a hitetlenek tömegébe, zúzzátok agyon a testüket, és vérző áldozatok tucatjait hagyjátok magatok mögött!”

- írták több nyílt fórumon is a terroristák.

Az Iszlám Állam felemelkedése óta folyamatosan használja a közösségi oldalakat arra, hogy tagokat toborozzon és fanatikusoknak adjon ihletet különböző merényletekhez. A titkosszolgálatok hiába figyelik ezeket a csatornákat, azt itt nyert információval nem tudnak élni – mint ahogy blokkolni sem tudják ezeknek az üzeneteknek a megjelenését.

Berlinben nagyjából ugyanaz történt, mint a nyáron Nizzában, ahol egy tunéziai férfi, Mohamed Lahouaiej Bouhlel egy hűtőkocsival hajtott bele a francia nemzeti ünnepet ünneplő tömegbe – 86 embert gyilkolt meg. És hiába érkeztek folyamatosan a hírek arról, hogy a karácsonyi vásárok kitűnő célpontot nyújtanak a terroristáknak, Berlinben sem erősítették meg a bejáratokat. A kamion 60-80 métert gond nélkül megtett a bódék között sétáló tömegben.

12 ember halt meg a hibák miatt…

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

Rosszkor, rossz helyenLukasz Urban, a lengyel kamionsofőr holttestét a járműben találták meg – halálával kapcsolatban egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Az Express úgy tudja, hogy Urban rosszkor volt rossz helyen: hazafelé tartott, mikor megéhezett, ezért megállt egy kebabosnál – itt szúrta ki kamionját az azóta is szökésben lévő tunéziai tömegmészáros.

Ez azonban újabb kérdéseket vet fel. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, viszont az ilyen véletlenszerűség nem vall a mindent végtelenül alaposan megtervező terrorszervezetre. Vagy előre kifigyelték Urban szokásait, és így a biztos siker tudatában csaphattak le rá a kebabosnál – vagy az elkövető valójában nem volt a terrorszervezet katonája, csak egy fanatikusa. Akinél célba ért a közösségi oldalakon szerteküldött üzenet: használd fegyverként a kamiont és ölj!

Kommentek:

Top 0